Aftonbladet
Dagens namn: Klemens
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Tröttkört och ganska onödigt

BARBRO WESTLING om Censorn på Boulevardteatern i Stockholm

Malin Cederbladh, Örjan Landström och Annika Hallin i   Malin Cederbladh, Örjan Landström och Annika Hallin i "Censorn". Foto: ELISABETH OHLSON

    Ung kvinna söker upp medelålders censor för att få besked hur mycket han har klippt bort ur hennes p-rulle/kärleksfilm samtidigt som hon handgripligen drar in hans egen sexualitet/impotens i bilden. Troligen kan den ursprungliga succén med Censorn 1997 förklaras med att Storbritannien har ett betydligt mindre liberalt förhållande till vad som får visas och sägas offentligt. Under 90-talet var brittisk kultur nog den mest censurerade i Europa.

Anthony Neilsons pjäs är nämligen inte bara smärre till formatet, den bygger dessutom på skäligen enkla föreställningar som att ett nej alltid är ett ja och att inte vilja är alltid att inte kunna. Denna gång är det bara lite pikantare då det är kvinnan som först sticker handen innanför mannens byxlinning och mannen som vägrar erkänna att detta motsvarar hans våtaste drömmar.

På Boulevardteatern lunkar Örjan Landström mellan de rosa begoniorna och de genitala klippen, luggsliten och längst ner i censorhierarkin, därtill sexuellt utkonkurrerad på hemmaplan. Med andra ord det optimala objektet för sexaposteln Fröken Fontaine som snart nog har anat sig till alla hans problem, inklusive hans barndom, medan hon brinner för den nya sexuella kommunikationen, subtil och full av nya möjligheter. "Det gäller att se", manar hon den arme censorn som bara förmår bli mer förälskad i fröken själv.

Annika Hallin spelar sakligt ut sitt sex men hon är knappast förförisk. ( Regina Lund gjorde tvärtom då pjäsen spelades på Göteborgs stadsteater i höstas men det blev ingen succé ändå). Hustrun ( Malin Cederbladh) har sex med en annan, men hemma verkar hon mest sköta hygienen. Det är något tröttkört, småkliniskt och tafatt över hela föreställningen och Tova Magnusson Norlings regi har lagt personerna i stumma parallella spår. Samma lunk, samma repliker, roligare än så här blir det inte. Inte ens vid oväntat möte med sex.

Barbro Westling
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet