Aftonbladet
Dagens namn: Antonia, Toini
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

En modern madame Bovary

DEN FLYGANDE HOLLÄNDAREN

av Richard Wagner

Regi: Stein Winge

Scenografi: Johannes Schütz och Bettina Bender

Dirigent: Johannes Fritzsch

I rollerna: Gabriele Fontana, Ronnie Johansen, Monte Jaffe, Kaludi Kaludow, Nils Olsson

Scen: Malmö musikteater

Tid: 2 timmar och 15 min

    "Fru Sartoris!, här förväxlas inga barn", utropar barnmorskan när Margarethe undrar om denna främmande varelse verkligen är hennes avkomma.

Efter en fatal ungdomsförälskelse kastar sig Margarethe - fru Sartoris i den tyska författaren Elke Schmitters debutroman med samma namn - in i ett äktenskap med en man hon inte älskar. Äktenskapet blir just så trist man kan tänka sig, mannen är en löjlig tråkmåns. Inte ens att dottern föds muntrar egentligen upp tillvaron för Margarethe. Hon har det materiellt okej, ett småtrist arbete, småtrist småstadsumgänge.

Men när en ny kulturchef kommer till stan vaknar hennes livsandar. De två inleder ett passionerat och erotiskt utsvävande förhållande. Som förstås tar slut - och Margarethe tar till flaskan.

 

    Margarethe är en modern madame Bovary. Historien får emellertid en finurlig knorr hos Elke Schmitter, eftersom den dubbleras. När dottern förälskar sig i en opassande mansperson bestämmer sig Margarethe för att blanda sig i. På så sätt försmäktar hon inte, som självmörderskan Emma Bovary, utan griper in i skeendet. Det var ju ett friskt grepp. Så upprepas tragedin, kan man tänka.

Fru Sartoris är en spännande historia, och snyggt berättad. Gestaltningen av Margarethes solkiga liv och äktenskap är närmast sublim. Frau Sartoris förblir en distanserad gestalt, en personifikation av begärets villkor. Att avstå från det vi högst önskar blir vår olycka, och det som driver oss ut i sökandet efter något som ska fylla vår brist.

Cecilia Annell
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet