Aftonbladet
Dagens namn: Lukas
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Poliser så små, så skenbart oskyldiga

Torben Madsen

Galleri Mors Mössa,

Göteborg

T o m 17 feb

    Polisen böjer sig ner, greppar gatstenen, reser sig högt upp och satsar på ett hårt kast. Om och om igen. En lång stillbildsserie från toppmötesdagarna i Göteborg lägger grunden när danske Torben Madsen ställer ut på Mors Mössa i Göteborg. Bilderna från Avenyn är alltför bekanta: en mur av mörka kläder, polisernas vita hjälmar lyser och enhetligheten är alldeles bedövande. Poliser utan ansikten, anonyma. Individer i en stor grupp men ändå så otäckt avindividualiserade.

Bilderna av de poliser som lyfter stenar och slänger tillbaka dem väcker många och motstridiga känslor: å ena sidan upprördhet - hur kan man sjunka så lågt? stenarna kan träffa helt oskyddade människor - å den andra en sorts medmänsklighet: det här är någon som fått nog, som flippar ur. Motvilligt tvingas jag inse att jag hade kunnat stå där själv, med flottigt hår under hjälmen och med svetten rinnande under alla kläder, öronen fulla av skrik och skällsord.

 

    Inför Torben Madsens sammanhållna utställningsgestalt infinner sig ännu fler förståelser. Stora målningar på plåt, svarta linjer på matt vitt, skildrar Avenyn i avskalad teckningsstil och skissar poliser i tre olika poser: en tar sats för att kasta en sten, en kastar stenen, en böjer sig ner för att plocka upp nästa. Som en dans utan slut. I en annan variant finns de tre urtyperna i utklippt liten form, uppnålade och tillsammans bildande något som liknar en fana. Så små, så ensamma, så sårbara, så skenbart oskyldiga.

Om och om igen utan eget val och ansvar pågår kastandet och om och om igen ska vi andra påminnas om att poliser har en egen fil i juridiken. När uniformerade och kravallutrustade poliser tillåts använda exakt samma medel - stenkastning - som "svarta blocket" finns det då något rätt och fel kvar?

Ulrika Stahre
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet