ÅSIKT

Kvinnorna som gjorde revolt

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Karen Blixen - äventyrerska.

■ ■ Johan Ehrenberg påpekar, i sin artikel om feminism, manschauvinism och Schyman (Aftonbladet 30 januari), att vi bör hålla i minnet att allt det goda som hänt inom jämställdhetsområdet i Sverige har genomförts av kvinnor som trots stort motstånd vägrat acceptera det rådande systemet.

Var och en som är intresserad av denna vår gemensamma historia ska läsa radiojournalisten Isa Edholms underbara bok: Kvinnohistorier. De som lyssnat på Radio Ellen och programmet freja! genom åren har kunnat höra Edholms små miniporträtt av kvinnoöden.

När de nu finns som urval i bokform är den samlade verkan monumental, boken formar sig till en kvinnohistorisk odyssé. En folkbildargärning för alla dem som inte har tid eller möjlighet att plöja igenom doktorsavhandlingar eller arkiv. Greppet är lika genialt som enkelt. Porträtten är gjorda utifrån avhandlingar, folklivsforskning, biografier, nekrologer och rapporter. De fungerar också som lästips för den som vill gå vidare. Edholm väljer att lyfta fram en person, en kvinna i varje porträtt. Texterna uppmärksammar ofta kvinnohistoriskt viktiga årtal. Som till exempel den om krögerskan Anna Christina Ramberg som 1805 utnyttjar en sju år gammal lag som ger en gift kvinna rätt att själv vara ekonomiskt ansvarig för egen rörelse. Trots att hennes man misshandlar henne vägrar Anna Christina lämna ifrån sig det äktenskapsförord som upprättats mellan dem. Hon viker sig inte, tvärtom, hon spikar till och med för dörren till makens rum och behåller tre rum och kök för sin krogrörelse!

Här finns sturska entreprenörer, sjuksköterskepionjärer, äventyrerskor och uppfinnare, men också de som gick under av de nästan ofattbara umbäranden som var följden av en kvinnofientlig struktur.

biografi

Camilla Hammarström ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM