ÅSIKT

Köp dig lycklig

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
En bild av vår samtid? Illustration ur boken.

■ ■ Min första Shopping Bok, (Bokförlaget Korpen) av performance-artisten Judith Wilske och skådespelaren André Erlen, är en problematisk skapelse. Den är en till barnbok förklädd samtidskritik vars tjocka slitvänliga boksidor och ett tilltal riktat till små barn gör innehållet mycket provocerande: här får man lära sig att varumärken är viktiga, kopior dåliga, att konsumtion håller hjulen i gång, hur reklam fungerar och framför allt: att det är viktigt att shoppa. Det viktigaste som finns.

Det här är en riktigt skruvad "så funkar det"-bok. Den är en satir över värderingar som, mer eller mindre motvilligt och mer eller mindre öppet, för länge sedan upphöjts till norm.

■ ■ Det upprörande med boken är inte att den ohämmat vältrar sig i den globala ekonomins vällust utan att den sätter fingret på den värld vi lämnar över till de små som tidigt springer runt i märkeskläder och tvingas statustävla i småskolan. Släpp loss helvetet, tycks författarna säga, och konsekvenserna har redan blivit stora.

Boken är barnförbjuden i Tyskland och har hamnat i samma giftskåp som Hitler och American Psycho. Men den säljer: när den svenska översättningen kommer ut är det dags för andra upplagan i Tyskland.

■ ■

Frågan är vad man ska med den till: den är mer en performance än en bok, mer koncept än produkt - hela vägen in i bokhandeln.

Ulrika Stahre ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM