Aftonbladet
Dagens namn: Severin, Sören
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Det finns ingen äkta musik

Billy Joel - nu debuterar han som klassisk kompositör.   Billy Joel - nu debuterar han som klassisk kompositör. Foto: AP

    När äkthetsdebatten rasade som värst för tio år sen var det sannerligen inte lätt att vara kompositör. Trolovad äkthet mot traditionen, nuet, mot sig själv och en tänkt publik må vara hur stark som helst. Men konst består huvudsakligen av fantasier och självbedrägerier.

Förr eller senare kommer alla konstnärer fram till den plågsamma slutsatsen att äkthet saknas. Och det utesluter inte att konstupplevelsen kan kännas äkta. Ingen upplevelse kan ju vara oäkta.

Varför denna reflektion så sent som år 2002? Eftersom frågan ställs på sin spets i Billy Joels cd-debut som klassisk kompositör. Allt på Fantasies & Delusions är nämligen bara en illusion. Men en vacker illusion och en lek med det betungande arvet. Ta opustalen 1-10. Ingen kompositör i dag sorterar sin musik i opustal. Eller titlar som Aria, Air, Invention i C dur och Waltz, omslaget, typsnitten, allt andas förgången tid.

 

    Joel säger: "Jag är ingen bra pianist, i alla fall inte så bra som många tror. När jag var 15 ville jag inte bli konsertpianist och jag ville inte spela andras musik, så jag lämnade den klassiska musiken och drog i väg med kvinnan i nätstrumpor och högklackat. Vi hade 30 år tillsammans men nu har tillvaron coolat ner." "Jag är inte ens nån bra kompositör men jag känner mig influerad av Beethoven, Bach, Chopin, Schubert, Schumann, Debussy och andra."

Det vore alltför enkelt att såga Joels kompositioner som oäkta och därför betydelselösa. Musiken låter verkligen oäkta; det extravaganta gestikulerandet, de känslomässiga laddningarna, den teatrala diaboliska kraften, de förhöjda fantasiernas seger över förnuftet, och så vidare.

 

    Och ändå inte. Äktheten i Billy Joels passion kan inte kritiseras. Liksom hans mission att "få människor att upptäcka den klassiska musikens skattkammare". Det är smittsamt, jag lovar.

Väldigt länge vågade han inte fråga den där flickan i lägenheten bredvid om lov (The Girl Next Door). Nu vågar han.

Mikael Strömberg
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet