Aftonbladet
Dagens namn: Ursula, Yrsa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Friad lögn, fälld verklighet

    Redan när Uppdrag granskning visade Janne Josefssons inslag om skotten på Vasaplatsen under kravallerna i Göteborg, väckte det stor bestörtning: här fanns en version av händelseförloppet som, skulle den vara sann, innebar att den video åklagaren använde sig av i de då pågående rättegångarna mot demonstranter, var lögn och förbannad dikt. Ord stod mot ord, bild mot bild och, inte minst, ljud mot ljud.

Poliserna hävdade att varningsskotten var utan effekt: vi ser demonstranter fly i panik. Vi ser att Hannes Westberg är ensam, inte i spetsen för en rasande polishatskanderande pöbel, vi ser att polismannen döljer sitt vapen innan han höjer det, siktar och skjuter.

Ja, så stor var indignationen att Dagens Nyheters ledarsida spydde galla över en kollega och hyllade åklagaren för att han fullgjorde den plikt journalistkåren grovt svikit: att ge oss den "råa, oredigerade verkligheten".

Denna ståndpunkt, som för övrigt var helt dominerande i medierna under och omedelbart efter kravallerna, utan att det lett till några reprimander för lynchjournalistik, har nu Granskningsnämnden gjort till sin genom att fälla Josefssons inslag för partiskhet, då det på ett otillåtet sätt tar ställning i skuldfrågan.

 

    Det Josefsson påstod, att polismannen sköt efter det att demonstranterna flytt - och att han sköt för att träffa, har polismannen själv erkänt i förhör.

Granskningsnämndens utslag är utomordentligt intressant, för att inte säga sensationellt, då det innebär att journalistisk objektivitet och den mänskliga varseblivningens grundval står i ett absolut motsatsförhållande till varandra: det handlar om kronologin. Allt vi iakttar och förnimmer i rummet organiserar vi i tiden, helt enkelt för att det är så vi är funtade, och det är precis detta Granskningsnämnden finner förgripligt i Josefssons inslag.

Demonstranterna flyr, polisen skjuter. I den ordningen.

I dag är det tisdag, i morgon är det troligen onsdag, men osvuret är bäst.

Ragnar Strömberg
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet