Aftonbladet
Dagens namn: Pontus, Marina
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Våldsamt eller ömsint?

konst

Maria Heimer Åkerlund

Brändström & Stene @ Milagro, Stockholm

T o m 3 mars (endast öppet på helgerna)

  "En futuristisk vision med rörelser lånade från sexualakten." Så beskriver Maria Heimer Åkerlund sitt verk. Foto: SCANPIX

    Det är kul att galleristen Andreas Brändström återkommer till det svenska konstlivet efter två års frånvaro. Tillsammans med Jan Stene lanserar han en debutant: Maria Heimer Åkerlund, som går sista året på Konsthögskolan i Stockholm. Det är svårt att tro när man ser hennes verk i det lilla gallerirummet på Nybrogatan. Det är en utomordentlig utställning som man både kan skratta och gråta till.

Två fyrameters krigsflygplan står ovanpå varandra, två metallkonstruktioner övertäckta med vit plast. Planen är kopplade till en dator och rör sig, ja, som två kopulerande djur eller människor.

Med hjälp av datorprogrammet kan planen ändra hastighet eller rörelser. Det är såväl tekniskt skickligt som det är ekivokt och humoristiskt. Två flygplan som älskar med varandra.

 

    Men är det en ömsint påsättning? Nja, det gnisslar och det finns en ljudanläggning inkopplad som ytterligare förstärker någonting hårt och närmast djuriskt i akten. Och just kopplingen djur, människa och krig tränger sig på. Inte bara med associationer till hur krig bokstavligen föder fler krigsmaskiner och vapen - som vi också vet från grundkursen i psykologi är relationen mellan sex och död komplicerad. Driften att föröka eller förgöra, att smeka eller slå, är två sidor av samma mynt.

Utan några moralistiska pekfingrar ger Maria Heimer Åkerlund perspektiv på hur bräcklig relationen mellan kärlek och våld är.

John Peter Nilsson

T o m 3 mars (endast öppet på helgerna)

Maria Heimer Åkerlund

Brändström & Stene @ Milagro, Stockholm

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet