Aftonbladet
Dagens namn: Ursula, Yrsa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Ett fönster rakt in i 1700- talet

    Visst minns vi taxen Per! På Nationalmuseum. Han sitter där och ser småslug ut bredvid en bössa, under en död fasan och dito kanin på en tavla i salen för franskt 1700-tal. Konstnären Oudry har vi aldrig hört om. Vems är vovven? Varför har han ett svenskt namn?

Nu vet vi.

Husse var, visar det sig, svensk ambassadör i Paris 1739-42, med tiden riksråd och storpolitiker. Han lät måla av Per på platsen och skickade hem både hund och konterfej i förväg. Om det och mycket annat läser vi i brevsamlingen Carl Gustaf Tessin i Paris - Konst och politik (Forum).

 

    Utom Per möter vi många av tidens storheter. Pjäser av Voltaire går på teatern. Den hemresta hustrun ska till varje pris ha nästa del av Marivaux nya roman. Kung Ludvig XV är i gång med sina älskarinnor, för tillfället fem systrar de Nesle, varav en just avlidit och ägnas plumpa verser i Tessins brev hem till frun.

Som alla bildade på den tiden skrev Tessin även privat på franska, varför breven översatts och försetts med inledning och kommentarer av Gunnar von Proschwitz. Men i översättning kommer texten oss närmare än de dåtida klassiker vi äger på svenska. Ett fönster rakt in i 1700-talets storpolitik och familjevardag.

Fru Tessin kan i sin tur hemifrån meddela maken att papegojan lärt sig nya fula ord på resan och att den franska tjänsteflickan fått lära sig dricka öl. Stackars Per tycks ha blivit sjuk vid hemkomsten. Vi vet inte hur det gick för honom sedan.

Göran Hägg
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet