Aftonbladet
Dagens namn: Tore, Tor
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Människan som vägrar att växa upp

Erlend Loe

FAKTA OM FINLAND

Övers: Lotta Eklund

AlfabetaAnamma

    Det är en sällsynt uppsluppen historia den norske författaren Erlend Loe har åstadkommit med sin roman Fakta om Finland, som kom ut förra året och nu (kanske alltför) lojalt har översatts till svenska. Den mer än lovligt förvirrade berättaren har i uppdrag att sammanställa en liten turistbroschyr om Finland på uppdrag av grannlandets ambassad. Men det vill sig, milt uttryckt, inte. Bortbogserade bilar, en alltför livlig fantasi och en sällan skådad skräck för allt som flyter, inte minst vatten, omöjliggör projektet.

Minsta lilla händelse sätter i gång en associationsbana som i bästa fall inleds med Finland, som i fallet Sibelius vars musik berättaren naturligtvis aldrig har hört. Men efter träget radiolyssnande dyker det upp ett stycke, varvid berättaren lever sig in i musiken till den grad att han ser sig själv springa över finska ängar och möta blonda finskor. Men musiken flyter som vattnet, drömmen blir mardröm och rekommendationen blir att norrmännen gott kan semestra i Finland, bara de undviker Sibelius.

 

    Romanen är en lång, paranoid och muttrande monolog som lamenterar bristen på fasta punkter i en värld där information, bilder och relationer flyter och hotar dränka människan som fysisk och tänkande varelse. Subjektet har förlorat sin identitet, allt som råkar passera fastnar som våta höstlöv i själen, som den yngling som ena dagen är övertygad nynazist, men nästa dag råkar bläddra i Bibeln och genast finner att Jesus tagit boning i hans kropp.

En slumpvis sampling av ord, bilder och röster har ersatt det gamla samhällets bildning, stabilitet och gemenskap.

 

    Fakta om Finland lär inte ut mycket om Finland, men desto mer om den nya tidens människa som vägrar att växa upp. Sakta stiger sorgen in i berättarens liv, den storartade komiken skuggas, och en strimma av allt det fasta som förflyktigas skymtar. Möjligen försent.

Claes Wahlin
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet