Aftonbladet
Dagens namn: Severin, Sören
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

I enplansvillorna, med våra livslögner

Olle Schmidt

Borrowed Stories

Stenasalen, Göteborgs konstmuseum

T o m 2 juni

    Serietidningar, gamla deckare, äventyrsböcker" de finns där, i hjärtat på Olle Schmidts måleri. I en närmast nostalgisk blandning av längtan och skräck berättas om människor som inte bara är främmande i sina miljöer (inslängda, övergivna); de är också ofta maktlösa. Barn och kvinnor är fångade i anekdoter vars början och slut man fruktar är glömda.

Titeln på hela utställningen är Borrowed Stories och mycket i våra liv är också olika former av lån. I det kollektiva minnet befinner sig till exempel enplansvillan, vare sig man vuxit upp i en sådan eller inte är den förknippad med familjeliv, medelklass och instängdhet. Rum för livslögner, kanske, eller för liv inom lånade strukturer.

Olle Schmidt gick på Valand i början av nittiotalet och tillhör samma kull som bland andra Jens Fänge och Patrick Andiné. Likheterna de tre emellan är inte helt svåra att se, även om Olle Schmidt står för ett mer energiskt och yvigt måleri.

 

    Känslan för livet som ett spel framför kulisser, fyllt av upprepningar och omtagningar, känns utan tvivel igen, liksom lyhördheten för det och de sårbara. Det flitiga parafraserandet på konstens stilhistoria är mycket konsekvent genomfört. Liksom stilen hela tiden pekar vidare på något annat antyds också i själva berättandet att ämnet är "något annat". Ingenting är vad det tycks vara.

 

    En återkommande detalj i många av de utställda målningarna är en märklig slinga som ibland föreställer rök, ibland symboliserar något mer materiellt. Rep, tarmar, en navelsträng, en svans, rök. Taggigt, köttigt, med reminiscenser såväl till graffitins bildspråk som till serietecknarna Robert Crumb och David Nessle (och inte minst till den franske åttiotalsmästaren Franquin och hans koleriska rättviseskipande odjur Marsipulami). Lika stämningsskapande som oförklarliga slingrar de sig fram genom utställningen. Förenande likväl som kvävande och skrämmande. Typiska för Olle Schmidt - lika mycket illusioner som målningarna tar död på, lika många (andra) föder de.

Ulrika Stahre
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet