Aftonbladet
Dagens namn: Evert, Eilert
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Överspelad genuskomedi

    Ryktet om unga killars vilja till jämställdhet är betydligt överdrivet. Åtminstone om man ska tro Susannas födelsedag, en ny svensk komedi med urpremiär på Upsala Stadsteater. Det börjar med omvända roller: födelsedagsbarnet, Malin Halland, gravt bakis efter supfest med svägerskan Anja, Lena Nylén, uppvaktas av maken Fredrik, Martin Halland, med hembakat och ett fint inslaget paket som han själv omedelbart öppnar. Inuti ligger hans egen dagbok som han läser högt ur för sin stackars bakfulla fru. Man börjar direkt ana hur denna brötchenbakare egentligen har det med jämställdheten när det kommer till kritan.

En täckmantel är vad det är! Där inunder äger samma gamla maktkamp rum, fast vokabulären är ny, och även kostymen. Nu är det manchester som gäller, förr vara det velour. Tag plats! ropar Fredrik till frun som inte får en syl i vädret. Men Fredrik får hård konkurrens av Susannas dominanta mamma, som drivs av lika delar städmani och sexlusta. Med Viveca Dahlén gör en hårt skruvad, teatralisk spelstil entré som får den lilla föreställningen att kantra över i det förutsägbart övertydliga, som i någon mån förtar det roliga.

 

    Karaktärerna är samtida, dialogen blixtsnabb och intelligent, men det är som om berättelsen inte räcker till en timslång föreställning. Eva Gröndahls regi förtydligar gärna det som redan sagts, och här är det ingen tvekan om vem man ska heja på.

Susannas födelsedag är en riktig komedi i den meningen att alla till slut får den de vill ha. Mammas famn rymmer både bufflige sonen Roffe, Claes Hartelius och mjukisen till svärson. Eftersom detta är en genuskomedi har svägerskorna blivit lesbiska och bildar par.

Jämställdheten återupprättad därmed, återigen med nya förtecken.

Tove Ellefsen
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet