Aftonbladet
Dagens namn: Evert, Eilert
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Träden lever och låter...

natur

Jan Danielsson

TRÄD I MARKER OCH MYTER

Svenska Förlaget

    Trädkramare. Känn på ordet. Efter almarna i Kungsträdgården, apbrödsträden på Madagaskar och bokskogarna i Polen har ett visst ideologiskt förakt smugits in i ordet. Varför är det bara mulleaktivister och vänstermänniskor som får krama träd?

Jag kan inte skryta med att vara botaniker eller lantmätare men vill ibland ställa mig mitt i sjumilaskogen och på indianers vis skrika O Store Gud! Men konventionen hindrar mig. Varför?

Jan Danielsson har svaret både i litterär och fältmässig mening i sin spränglärda bok Träd i marker och myter. Han skriver: "Det är bara vanan som gör att vi inte varje dag faller i förundran över att de väldiga, tysta träden lever mitt ibland oss."

 

    Alltsedan den resliga almen störtade ner i protest rakt över mitt revir på Gotland har träden kommit närmare medvetandet på något sätt. Och i Danielssons text får man följa alla dessa vardagsträd, utmarksträd och ädla lövträd porträtterade med mänskliga drag. "Om träden inte fanns, skulle ingen människa ha fantasi nog att uppfinna dem. De står där, mitt ibland oss. När vi talar om våra rötter, så är det i bildlig mening. Men de står med rötterna djupt nere i jorden, alldeles konkret " Vissa träd blir mycket gamla, som om de levde av gammal vana och glömde bort att dö."

På en punkt vill jag dock korrigera honom. Träd är inte tysta! Ett av de sublimaste ljud som finns alstras när björkens klibbiga musöron spricker ut första veckorna i maj. På några timmar har våren passerat och vi tycker det är lika synd varje gång, att vi inte var vid bättre medvetande i år heller"

När jag blir gammal vill jag bli som Jan Danielsson, mysa omkring i vildmarken och tala till träden som till bröder och systrar. Och känna mig som ett träd. Med skrovelbark nedtill och ljusgrön glansbark upptill.

Mikael Strömberg
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet