Aftonbladet
Dagens namn: Lukas
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Som om vi inte skrivit en enda rad

Karl Erik Gustafsson & Per Rydén

DEN SVENSKA PRESSENS HISTORIA DEL 4

Ekerlids Förlag

    I snälltågsfart rusar tre författare genom den svenska pressens historia från 1945 till nu, allt i en volym. Det borde varit minst två. Lars Åke Engblom behandlar tiden till 1958, Sverker Jonsson därifrån till 1975 och Karl Erik Gustafsson senare år.

De berättar om upplagesiffror och upplagekrig, sammanslagningar och nedläggningar, distribution och annonser, datorisering, pressutredningar och presstöd, en serie kända affärer, bråk med ägare och stridigheter på redaktionerna. Vi får veta hur det gått upp och ner för hundratals tidningar över hela landet, även veckopress, kulturtidskrifter, damtidningar och porrtidningar, siffror och data i en oändlig följd. Två av författarna är mycket riktigt ekonomer, så den delen är väl dokumenterad.

 

    Oblygt undrar jag över min tid på Aftonbladet och vad som sägs om några närstående kollegor. Utöver redogörelser för några triviala konflikter, som jag glömt, framgår endast att jag skrev inlagor till pressens opinionsnämnd. Dieter Strand nämns för att han en kort tid 1969 skötte feature-avdelningen. Om Olle Svenning heter det bara att hans fru jobbar på Expressen. Det framgår inte att någon av oss tre under alla dessa år har skrivit en enda rad i Aftonbladet och i så fall om vad.

Det hade varit bättre om vi inte alls omnämnts.

Gunnar Fredriksson
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet