ÅSIKT

Köp en forskare

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Forskarna på Handelns utredningsinstitut, HUI, har skapat ett drömlaboratorium och rycker nu förbi regeringens specialister på vetenskaplig make-up.

Vi vet alla att forskarna vill oss väl. Använd inte balsam. Då blir du skallig. Ät inte chips för då förvandlas din mage till Hallandsåsen. Gå inte ut i solen och tala inte i mobil för då mosas din hjärna till sylta.

När forskarna talar knäfaller jag. Vad skulle vi vara utan dem. Det var forskarna som uppfann ljuset.

Det bästa med forskningen är att den är fri. Den är till salu. Har man bara en slant över så kan man beställa den forskning man vill ha. På så vis kan man göra världen bättre.

Jag minns hur forskarna vid Brottsförebyggande Rådet, BRÅ, för tio år sen kom med en ständig ström av lugnande rapporter. Brottsligheten hade inte ökat och ensamma kvinnor kunde utan rädsla gå över mörka kyrkogårdar klockan tre på natten. Chansen att bli huggen med en yxa var nästan noll eftersom yxor är ovanliga i såna här sammanhang. Då var Jerzy Sarnecki den enda människan i hela världen som fick vara med i tv nästan varje vecka och säga att ingenting har hänt.

I dag har Ann-Marie Begler tagit över BRÅ och petar i rapporterna så att de stämmer med regeringens förhoppningar. Regeringen vill ha goda resultat. Den regeringen som inte kan garantera trygghet har förlorat sin legitimitet.

Men på senare år har HUI tagit upp kampen med regeringens forskare. Under ledning av Stefan Fölster, den viskande demonen, fick man fram de mest fantastiska resultat som alltid presenteras på DN-debatt.

Sålunda lade en forskare på HUI, Robert Gidehag, fram en rapport om alkohol för drygt ett år sen. Han bevisade att om priset på sprit sänks så kommer folk att dricka mindre. Slutsatsen var närmast osannolikt tilltalande. Gratis sprit.

Det visade sig sen, vilket DN-debatt inte meddelade, att rapporten var beställd av vin- och sprithandlarnas förening. Än sen? Forskarna ger oss de drömmar vi behöver. De har blivit mentalhygienens funktionärer.

Sen dess har rapporterna formligen sprutat fram ur HUI:s kreativa laboratorium. De har nu sexton anställda som alla levererar de resultat som beställaren behöver.

Sålunda kom två HUI-forskare, Fredrik Bergström och Mikael Sandström, med en rapport förra året om att etablering av friskolor var bra. Rapporten skrevs på uppdrag av ESO och forskarna gjorde som de blivit lärda av Fölster.

Sören Wibe bråkade och kallade rapporten för vetenskaplig bluffpoker. En massa data var utelämnade för att de pekade i fel riktning och tog man bort resultaten från en enda kommun, Pajala, så försvann den positiva effekten av friskolorna.

Tydligen hade han fullständigt missförstått forskningens suveräna frihet. Om den inte är till salu - hur ska man då kunna räkna ut dess pris?

Wibe är en glädjeförstörare. Vem vill höra en massa trista fakta när man sitter och tittar på Borta med vinden.

Häromdagen slog HUI till igen på DN-debatt. Robert Gidehag har tillsammans med Fredrik Bergström gjort en utredning som visar att medel-Svensson har det sämre ställt än svarta amerikaner.

Det var en höjdpunkt. Jag minns Harlem med ruiner, tiggare, råttbitna spädbarn och varningarna som sa att om du tar ett steg in i Harlem är du död.

Sen jämförde jag denna syn med Trosa som jag just råkade vandra genom.

Och insåg att hela Trosa är en kuliss. Bakom den prydliga snickarglädjen finns ett hav av lidande, fattigdom, folk som käkar pellets och aldrig får komma till doktorn.

HUI har initiativet men snart kommer nog regeringen att svara med egna forskare som bevisar att vi kommer att få jättehöga pensioner och att chips inte är så farligt som man tror. Det är, som radions Public Service nyligen fastslog, dippen som dödar.

Man vill ju gärna att forskningen ska bekräfta det man hoppas på. Vad ska man annars ha den till?

Doktor Gormander

ARTIKELN HANDLAR OM