Aftonbladet
Dagens namn: Severin, Sören
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

För och emot eller tvärtom

JOHAN ALTHOFF föreslår att LO ska börja tänka själv

    Inför 1 maj gick LO:s ordförande till angrepp mot de höga chefslönerna. Samtidigt avslöjades det att hon och andra LO-höjdare suttit i styrelser och varit för de löner de är emot.

Och det är ju så där det är. En massa dåliga saker händer trots att de som har makt över omständigheterna säger sig vara emot.

När exempelvis effekterna av nedskärningarna inom skolan med jämna mellanrum avslöjas står de ansvariga vid mikrofonerna och talar om vikten av att satsa på skolan, att varje elevs särskilda behov ska tillgodoses, att ingen ska tillåtas hamna utanför och så vidare. Ibland utfärdas storslagna löften om att den svenska skolan ska bli bäst.

Men nästa gång situationen inom skolan blir föremål för medial uppmärksamhet har det blivit värre.

Åldringsvården är en annan fråga som dras varv efter varv med samma teknik. Tilltagande vanvård avslöjas. Ansvariga talar om värdighet i åldrandet. Att de som byggde landet har rätt till det bästa. Vid behov styrker man sina goda avsikter med att själv ha en mor på långvården.

Och så blir det värre.

 

    Det intressanta är att de ansvariga oftast är alldeles uppriktiga och ärligt kännande för alla bra saker som de sedan kommer att verka mot.

Det är tiden som formaterat dem genom att ordna tankarna så att bra tankar alltid hamnar underst. Överst ligger marknadskrafter, skattesänkningar, budgettak och inflationsbekämpning.

Ibland kan den inre klyvnaden föra de ansvariga till kampanj mot sig själva. Har ni tänkt på att alla de högsta företrädarna för de partier som bär ansvaret för skolbibliotekens utarmning, biblioteksnedläggningar, minskade bokbestånd är "budbärare" för Läsrörelsen? Det är jätteviktigt att läsa böcker säger de.

Och det tycker de säkert. Men var är böckerna?

Jo, Läsrörelsen har ordnat så att man får en på McDonald"s tillsammans med Happy Meal.

Det krävs många omkopplade sladdar för att få sådana saker att hända.

 

    "Jag orkade inte stå emot", säger LO:s ordförande i Expressen 1 maj. "Kan jag som enskild ledamot bortse från marknaden? Kan en enskild ledamot ha kraft att stå emot? Nej, faktiskt inte. Som vd måste vi ju ha en person som är skicklig nog att leda företaget så att det når största möjliga framgång i placeringen av våra medlemmars pengar. Och då måste man leta bland de bästa."

LO:s ordförande gör sig maktlös genom att skära av tankevägarna till att något annat är möjligt. Att höga löner ger oss bättre chefer är en av tidens fasta tankefigurer. Ett barn kan räkna ut att det förhåller sig precis tvärtom. Svindellönerna ger oss allt sämre chefer. De ger oss folkföraktare, mjuggroffare och kortsiktiga börsblidkare. De ger oss chefer alltmer lojala mot tidens enfaldigaste tankar.

Och det är just det som är avsikten.

Hög tid att börja tänka egna tankar, LO.

Johan Althoff
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet