Aftonbladet
Dagens namn: Severin, Sören
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Freud och hans gudar

Samlaren.   Samlaren.

    Varje besökare i Freuds gamla våning, numera museum, på Berggasse 19 i Wien, kan knappast undgå att undra över alla figuriner från förkristna religioner och kulturer som står uppradade på skrivbordet. Freud kunde beskåda sin samling samtidigt som han lyssnade på patienten från schäslongen. Om denne vred huvudet åt höger, kunde han också se samlingen; däremot hamnade Freud utanför blickfånget.

I själva urrummet för psykoanalysen kunde patienten alltså inte se Freud, men däremot dennes idoler. Rummet påminner mer om ett arkeologiskt museum än om en modern, psykiatrisk mottagning. Fast det är klart, psyko-analys äger ju alltid rum i ett slags museum, i patientens mentala källare och vindskontor där bråte från det förflutna lagrats huller om buller.

    I slutet av 1800-talet var antika gudabilder en handelsvara. "Gudarna finns", skämtade Freud, "eftersom man kan köpa dem." Psykoanalysen, som endast utväxlar ord och pengar, föddes alltså i ett rum belamrat av gamla gudar - Freud hade över 2 000 - och man kan undra över vad detta betyder. Dels handlar det givetvis om att kultur och religion är historia, men också om att kultur och religion finns i pluralis. Det är en insikt som också drabbar psyko-analysen. Frågan är hur det verkade på alla dem som låg där på schäslongen, inför historiens uppfordrande blickar och den senaste gudens uppmärksamhet.

Claes Wahlin
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet