Aftonbladet
Dagens namn: Evert, Eilert
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Parallellen som försvann

teater

ISCARIOT - ENLIGT VISSA TUGGAS JUDAS AV

DJÄVULEN

av Catta Naudling

Regi: Petra Hjortensjö

Scenografi: Catta Naudling/Paulina Öhman

I rollerna: Michael Bergqvist, Catta Naudling, Johanna Ohakasa, Björn Ulfbåge, Sofia Edlund m fl

Scen: Nya Pistolteatern, StockholmSpeltid: 1 tim 25 min

    Det är ett härligt Cabaret-gung över öppningsscenen i Iscariot - Enligt vissa tuggas Judas av djävulen, Catta Naudlings snabba, moderna version av passionsberättelsen som utspelar sig på bordell i ett Jerusalem belägrat av romarna.

I det lilla svarta scenrummet blandas böneschal med halvnaket. På väggen lyser Davidsstjärnan i guld över hebreiska tecken. Översteprästen Caifas, en elegant Björn Ulfbåge, tafsar virtuost på bordellflickor av båda könen. Det är ingen tvekan om att prästen är den depraverade maktspelaren på den här bordellen!

Samtidigt närmar sig hotet: Jesus och hans disciplar är på ingång för att fira påsk i Jerusalem. Caifas ser en konkurrent om makten och det är dags för Judas att träda fram och förråda sin Mästare.

Teater Absoluta berättar passionshistorien med fokus på Judas. Varför blir han angivare? Ett svar: Judas ( Michael Bergqvist) vill rädda sin älskade Rebecca ( Catta Naudling) som är bordellmammans ( Johanna Ohakasa) egendom. Ett annat: han offrar Jesus, men räddar disciplarna. Själv lutar Judas mot att Jesus själv har utsett honom att göra det nödvändiga grovjobbet och för evigt bli "Djävulens personliga tuggummi", som det skrivs i programmet.

Frågorna är intressantare än svaren i den här uppsättningen bland annat för att det centrala kärleksparet inte övertygar. Mer drabbande än deras passion är insikten om att detta drama faktiskt utspelade sig i en historisk situation med klara paralleller till dagens konflikt mellan palestinier och israeler.

    Den parallellen intresserar inte Teater Absoluta. Men utan referenser till den aktuella konflikt vi i salongen har i bakhuvudet, reduceras "samtiden" till en uppsättning kläder och språk.

I övrigt imponerar Petra Hjortensjös regidebut genom sin lätta, samtida ton och sättet att med rörelse och ljus skapa nya spelplatser i rummet.

Tove Ellefsen
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet