Aftonbladet
Dagens namn: Evert, Eilert
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Vi tiger inte!

    "Den offentliga lögnen i Sverige i dag är att vi kan tiga ihjäl nyfascismen", påstår Inga-Lina Lindqvist i sin debattartikel på denna sida den 10 maj.

Det är ett eko av sverigedemokraternas egen retorik enligt vilken de är offer för en antidemokratisk konspiration där politiker, massmedia och myndigheter samarbetar för att tysta de "sanningar" partiet förmedlar

Det är inte sant.

Sverige är ett demokratiskt land i vilket alla har rätt att hävda sin åsikt i tal och skrift. Sverigedemokraterna och andra grupper kan framföra sina åsikter på flygblad och webbsidor. Och trots att det är ett marginellt parti med mindre än en procent av rösterna får det stort utrymme i den politiska debatten. Just invandringspolitiken, ett av partiets käpphästar, har varit en av de mest debatterade frågorna i svensk politik under de senaste 30-40 åren, hos myndigheter, i partier och föreningar, på skolor och inte minst i medier i vilka otaliga kompetenta journalister i åratals grans-kat högerextrema argument. Visst ska sverigedemokraterna bemötas, även om det är obehagligt: deras och andra högerextrema gruppers propaganda är full av lögner och förolämpningar mot invandrare, politiker, journalister, homosexuella - det mesta kopierat från utländska extremister.

 

    Röda Korset har startat mediegruppen Quick Respons för att snabbt kunna svara på missvisande information om rasism och invandring som slinker ut i medierna via lobbygrupper. De politiska ungdomsförbunden från höger till vänster fokuserar på att möta rasistiska och nyfascistiska grupper och argument. Och det var just för att lyfta fram högerextrema gruppers verksamhet i ljuset efter ett antal rasistiska våldsdåd och mord i Sverige som Stiftelsen Expo grundades.

Inga-Lina Lindqvist påstår också att Stieg Larsson och Mikael Ekman i sin bok Sverigedemokraterna - den nationella rörelsen ägnar "323 sidor åt att framställa ledande sverigedemokrater som paranoida, kriminella och odugliga". I själva verket innehåller boken historik, utblickar, analys av partiets strategi och propaganda. Bara ett enda kapitel tar upp en av sverigedemokraternas paradfrågor, invandrarnas påstådda höga kriminalitet. Och faktum är att det ledande skiktet av Sverigedemokraterna mellan 1988 och 1998 självt visar upp en brottslighet som är dubbelt så hög som sd:s syndabockar invandrarna.

En annan fråga är om paneler och programtid i tv används bäst för att diskutera huruvida svenska regeringen varit delfinansiär i attacken mot World Trade Center, vilket sd:s Mikael Jansson hävdar - eller promillepartiets krav att adoptioner av utomeuropeiska barn ska stoppas, moskéer förbjudas eller "asylinvandrare" sändas tillbaka till sina hemländer i sin strävan efter etnisk rensning.

    Lyckligtvis finns det en värld utanför tv-rutan: den 13 maj inledde exempelvis SSU tillsammans med Expo en informationssatsning kring sverigedemokraternas politik för att just bemöta deras argument. Andra är på gång. Någon ihjältigning av nyfascismen pågår sannerligen inte i Sverige.

Svar direkt från Lindqvist:

    Jag förklarar i min artikel hur vänstern bereder väg åt nyfascismen. Bim Clinell berättar om SSU:s informationssatsning. Det finns människor som tror att cancer kan botas genom att man gnider kristaller.

Bim Clinell , styrelseledamot i stiftelsen Expo

Lindqvists artikel från den 10 maj:

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet