Aftonbladet
Dagens namn: Sibylla
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Är det fler poliser vi behöver?

    Det handlar om poliser, igen, i medierna. Brott och straff. Folk ska skrämmas. Senast i raden av debattörer är Björn Molin, moderat kommunalråd i Stockholmsförorten Österåker. Molin hävdar i Svenska Dagbladet (14 maj) att hälften av alla kvinnor över 75 år inte vågar gå ut längre. Molin anger ingen källa. Däremot en åtgärd, att vi "drar ned på kostnaden med en miljard per år för vårt internationella bistånd och satsar rejält på polisen".

Ungmoderaten Fredrik Reinfeldt körde samma koncept i SVT:s Agenda i söndags. Han hade träffat människor, sa han, uppe i Övertorneå, som sa att det inte fanns poliser. Polisen kommer inte när de ringer.

Det känns som det är dags för lite siffror. I nyutkomna numret av Brås tidskrift Apropå (2/2002) har Peter Lindström påpassligt dammsugit efter svensk och internationell forskning kring sambandet mellan antal poliser och brottslighet. I en stillsamt, resonerande artikel redogör Lindström resultatet. "Fler poliser löser säkert ett och annat problem, men att det skulle få den totala brottsligheten att minska är högst osäkert."

 

    Flera, bland andra Dagens Nyheters chefredaktör Hans Bergström, har pläderat för fördubblad polismakt till år 2010, enligt den omtvistade New York-modellen, nolltolerans och massiva polisinsatser redan vid småbrott.

Brås Peter Lindström går till forskningen och pekar på en studie från San Diego, där antalet poliser minskades med tre procent. Följden blev att brottsligheten i San Diego minskade lika mycket som den gjorde i New York med en 20-procentig ökning av antalet poliser. Lindström visar också på färsk inhemsk statistik över åren då de svenska polisresurserna minskade (mellan 1996 och 1999 med 4,5 procent). "De anmälda brotten har under samma period inte förändrats nämnvärt." Det finns heller ingenting, skriver Lindström, som pekar på att brottsligheten skulle ha "skenat iväg" mellan år 2000 och 2001, på grund av de tidigare nedskärningarna.

 

    Vad som däremot framkommer i åtskilliga studier är att ökad brottslighet alltid leder till att det anställs fler poliser. Ett faktum man kan ägna lite tanke åt. Om man är intresserad av att minska brottsligheten vill säga, och inte bara vill skrämma folk till valurnorna.

Apropå utkommer med fem nummer per år. Artiklar kan laddas ner på www.bra.se.

Joar Tiberg
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet