Aftonbladet
Dagens namn: Tore, Tor
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Optimism i giljotinens skugga

    Efterspanad som intrigör och fiende till franska republiken, förmodligen med schavotten väntande på honom, skriver marquis de Condorcet 1793 i sitt gömställe sin sista bok: Människosläktets andliga förkovran.

Den har betecknats som utvecklingsoptimismens höjdpunkt, en lovsång till vetenskapen och utbildningen, de två områden som ska förädla och befria Människan från vidskepelse och fördomar.

Snacka om optimism i giljotinens skugga.

 

    För första gången finns nu boken i sin helhet på svenska, försedd med förord av idéhistorikern Olof Hägerstrand. Den är första numret i serien Lärdomshistoriskt bibliotek.

Att det återigen är ett litet bokförlag som drar i gång ett rejält projekt är roligt och överraskar inte. Det är de små bokförlagen som tar kulturansvaret.

Tyvärr målar Hägerstrand upp en ytlig bild av "skräckväldet" i stället för att se och diskutera vilka klasskrafter som stod mot varandra under det långa och allt annat än okomplicerade revolutionsförloppet.

Condorcet hörde till Gironden, de moderata revolutionärerna som motsatte sig folkmakt. En upplyst bourgeoisi skulle styra, var tanken. Men revolutionen hade 1793 gått längre än så. Markisen skrev sin bok post festum, vilket inte hindrar att det är en klassiker, k-märkt och allt.

 

    Han var den siste i den trängre krets som banat väg för upplysningen och stött utgivandet av den stora franska encyklopedin.

Nils Granberg
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet