Aftonbladet
Dagens namn: Cecilia, Sissela
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Hur ska vi annars kunna förändra?

    Hur kan LO:s ordförande i det ena ögonblicket kritisera de höga chefslönerna - och i det andra godkänna sådana löner? Johan Althoff ställde frågan den 13 maj. Här får han svar från Wanja Lundby-Wedin:

   Jodå, Johan Althoff, vi försöker att tänka ganska mycket själva på LO, både när det gäller direktörslöner och annat. Men din artikel ger upphov till en viktig fråga - ska man alltså inte kunna kritisera ett system som man själv finns i? Hur ska det då någonsin kunna förändras? Från LO:s sida har vi på olika sätt försökt att motverka orimliga löner i den mån vi kunnat, och vi har faktiskt i flera fall varit en återhållande faktor.

Men det är faktiskt inte rimligt att likställa en politikers ansvar för den offentliga äldrevård han eller hon är vald att styra med LO:s möjligheter att ensamma påverka de svenska direktörslönerna. Som styrelseledamot i ett bolag som har till uppgift att förvalta våra medlemmars pengar kan jag inte bara låtsas som om marknaden inte finns, genom att kräva drastiskt lägre chefslöner än konkurrerande företag erbjuder.

 

    Vad jag däremot kan göra är att peka på det orimliga i det system som tvingar fram sådana orimliga löner och kräva att vi tillsammans förändrar det. Detta var precis vad jag och LO:s avtalssekreterare Håkan Meijer gjorde på DN-debatt, där vi presenterade ett antal konkreta förslag som kan förändra det system som ökar löneskillnaderna och som driver upp elitens löner till rent absurda nivåer.

Wanja Lundby-Wedin

Svar direkt från Johan Althoff:

Johan Althoff
  Wanja Lundby-Wedin
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet