Aftonbladet
Dagens namn: Evert, Eilert
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Hemma hos mamma och pappa

    Vi har åkt på utflykt tillsammans med journalisten Ozren Kebo för att besöka hans föräldrar, som är bosatta i Mostar.

Staden skadades svårt under kriget. Nu håller man på med att försöka rekonstruera den gamla bron. Anders Paulrud och fotografen Urban Andersson fortsätter sin rapportering från Sarajevo.

Ozren Kebo flankerad av sina föräldrar Alija och Zdravka.   Ozren Kebo flankerad av sina föräldrar Alija och Zdravka. Foto: URBAN ANDERSSON

Välkommen hem till familjen Kebo i Mostar.

Sonen Ozren har kommit på besök. Nu sitter han på sängkanten mellan pappa Alija och mamma Zdravka.

Det är lördag eftermiddag, solen skiner och fåglarna kvittrar. Vi har åkt bil från Sarajevo till Mostar, vägen är en av världens vackraste, kantad som den är av övernaturliga berg och glittrande, gröna floder. Mamman har kaffe på spisen och snart ska vi få jordgubbstårta. Pappan lutar sig tillbaka i stolen och tänder en Drina som han sedan röker på ett elegant, ja närmast förstrött sätt.

Idyll? I helvete heller. Idylliskt är det aldrig i Bosnien. Det finns liksom inga förutsättningar för idyll.

Om man tar det från början och långsamt försöker redogöra för vad som hänt framträder följande: Ozren Kebo, välkänd för alla läsare av Aftonbladets kultursidor, är journalist och författare till den bästa boken om belägringen av Sarajevo, stannade i staden. Hans hustru Amra, journalist på tidningen Oslobodenje, och de två sönerna Adi och Mak flydde till Zagreb. Ozrens bror är bosatt med sin familj i London och har snart skrapat ihop en förmögenhet på en leksak som han har uppfunnit, en sorts plastspiral som säljer bra i både England och USA.

 

I Zagreb bodde också Alija och Zdravka. När kriget kom till Mostar flydde de och lämnade sin vackra våning. När de återvände till den sönderskjutna hemstaden, som nu var delad, hade någon annan flyttat in i deras gamla lägenhet. Nu bor de i en liten etta med kök. Det finns en balkong, och om man går ut på den kan man se över till deras gamla hus.

Ingen ovanlig historia i den här delen av Europa. Utom att alla i familjen Kebo är vid liv.

Alija lägger undan cigaretten och visar en kulturtidskrift som han redigerar. Den heter Bron och titeln för tankarna till den berömda bron i Mostar, bron som inte finns längre. Alija är pensionerad journalist, förr i tiden var han Oslobodenjes korrespondent i Mostar. Han är en hårding, den mannen. Han håller på med sitt, han viker sig inte, stolt som han är över sitt hantverk.

Och mamman, en mild och vänlig kvinna men alldeles säkert av den sorten som bestämmer, kommer med kaffet och jordgubbstårtan.

Så äter vi. Det är inga småbitar precis, i det avseendet är Zdravka som vilken mamma som helst.

 

Det är stilla och varmt. Vi tittar på några familjebilder. Urban och jag svarar på frågor om Sverige, om vi har barn och om vi är gifta. Sådana där vanliga frågor.

Eftermiddagsljuset lägger sig över staden och vi ska snart åka. Vi tar avsked. Föräldrarna klappar om sin son. Mamma Zdravka har gjort i ordning ett paket med tårta som vi tar med oss till barnbarnen i Sarajevo.

Anders Paulrud
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet