Aftonbladet
Dagens namn: Helga, Olga
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Schlager-EM har aldrig varit roligare

    Chock! Skandal!

Tv-tittarna fick rösta fram vinnaren i schlager-EM och de röstade - som de själva ville.

Chock!

Alltså hamnade Afro-Dite, haussat av en kår nöjesjournalister som agerat hejaklack, nånstans i mitten medan Lettland kammade hem segern.

Skandal!

Ty Lettland sades dagen efter ha segrat med tveksamma medel. De underutvecklade östeuropéerna röstade på varandra och uteslöt därmed dem som rätteligen borde haft segern, nämligen svenskarna.

Bästa låt vann inte. Det gjorde däremot korruptionen.

Men. En noggrann analys av röstsiffrorna visar att Lettlands Marie N hade ett brett stöd av tittarna från Spanien i väster till Israel i öster (varför är de med förresten?). Bland annat dessa länder gav Lettland åtta poäng eller mer: Österrike, Grekland, Spanien, Israel, Schweiz, Belgien, Frankrike och Tyskland.

Vänskapskorruption?

Surt sa räven.

 

    Däremot kan man tala om vänskapskorruption när Sverige lyckades klamra sig kvar i tävlingen. Utan rösterna från Estland, Danmark och Bosnien hade det varit adjöss. Estland och Danmark röstade, om man får gå på schlagerexperternas argumentation, på Sverige för att vara hyggliga mot ett grannland. Och Bosnien röstade väl som tack för vår flyktingpolitik.

Vad som har hänt, och detta är den verkliga chocken för musikens krämare och tyckare, är att de fattiga och förtryckta massorna från Ural till Elbe har rest sig och rätat sina ryggar. Som ett muller hörs ryskt diskodunk, rumänskt hjärta och smärta, lettisk lättpop och litauiskt lidande.

De kräver att få tralla sin egen musik.

Nästa år kanske albansk allsång vinner.

Schlager-EM har aldrig varit roligare än nu.

Peter Kadhammar
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet