Aftonbladet
Dagens namn: Evert, Eilert
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Som om livet var själva Bibeln

lyrik

Krister Gustavsson

BIBEL

Lejd

    Det är Krister Gustavssons tionde bok sedan debuten 1975, och Bibel består i sig av sju böcker som roterar kring olika axlar: livs- och sorgeaxeln, språkaxeln, experimentets och det enklas axel. Men alltid, ska sägas, kring det öppet brustnas tilltalsaxel:

"Nu ska jag hela tiden, sjuk eller frisk, pendla från och till, med och mot."

Eller som här; i rader från en prosatext, vilken inleds med de för Gustavsson centrala lek- och intet-orden "Gravt stängd":

"Gravt stängd. Vrede, som klinikerna kallar depression. Att ingen / dikt ger mig ansiktet tillbaka. Att inga tänder hugger kött river / tarmar blöta. Att hjärnan har visat sin underbara blomma."

Den som läser Bibels sju böcker och tar emot deras tematiska tyngd (depressionen, allt och intet, språkets alltför tunna täcke), bärs av en stämma: brusten, som sagt, men trotsande döden, tiden, sjukdomens krokben. Det är, lite, som att bäras i ett par stora och försiktiga händer som darrar: tryggt, sentimentalt och livsfarligt samtidigt.

 

    Jo, för det finns något sentimentalt i Gustavssons texter. Men - och denna egenhet bär en stark transformatorisk kraft - det handlar om en sentimentalitet så inflammerad av smärta och livsvilja att den tycks nödvändig; som ett lysande sänke i rytmen:

/" /

"Jag drar mig undan,

som isen vid land, som överrock, ord

och det vanliga till skydd.

(En vila gröpt i vadd.)

Ni tror att man kan ta sig samman.

 

Det finns en fasansfull oändlighet.

En bräcklig, nattlig konstruktion."

 

Själv grips jag särskilt av Bibels femte bok, vilken består av saknadsdikter. I min läsning rör dikterna ett flytt kärleksmöte mellan två män - med Ganymedes (Zeus unge älskare) som välkänd homoerotisk markör. Jag grips också av den lyriska prosatexten Jord, som tillägnas Willy Granqvist. Här flyter Bibels stämma samman med den granqvistska - och särskilt med den flådda stämma (bortom anspråk- och livsförnuft) som finns i Granqvists postuma samling Natten (1987).

 

    Men - och det är väl detta som så berör med Gustavssons dikter - till skillnad från Granqvists dikt vänder Bibels texter alltid tillbaka: från intet-smärtan plus döden, till livet. Som om livet var själva Bibeln; ett krokigt rättesnöre av pulsslag och blod. Och i bröstet lyser den djupt inhamrade nattkänslan, att även livet är ett val.

Hanna Hallgren
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet