Aftonbladet
Dagens namn: Maurits, Moritz
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Kan en robot fylla år?

    I ett kusligt klanglöst skratt letar lille David in sig i biopublikens hjärtan. Filmen heter A.I (Artificiell Intelligens) och plågade Stanley Kubrick i tjugo år innan han lämnade över till Steven Spielberg som gjorde fairytale

av filmen.

Gode Kubrick hade en poäng, som han tyvärr aldrig hann utveckla.

Älskar vi maskinerna så högt att de till slut lägger beslag på lojaliteterna, kärleken, existensen. Mest provocerande i hela AI, cyborg- och medico-VR-debatten är att alltfler beteendevetare och författare när en teknosyn på människan. Människan är en maskin - en komplicerad maskin - medger man, men dock en maskin. Den gamla verkligheten är så utsliten och förbrukad att den behöver nyskapas av ettor och nollor. "Ja, vår bild är redan så förvriden", menar Steve Mann, pionjär inom "werable computing", dvs kroppsburna datorer som just nu visas på modeshower världen över. Mann sover med sin dator på kroppen om nätterna. Han har gjort sig själv till en maskin.

Nyligen genomförde en läkare i New York en distans-operation av en gallblåse-patient i Strasbourg. Tekniken kallas robotkirurgi, robotik (GNR), och utövas av en liten exklusiv skara forskare. Tänk att vakna upp ur en narkos och se en robot lägga ett snitt, och just då bryts strömmen" Så för att skapa goodwill runt projektet talar man varmt om vad distanskirurgin kan åstadkomma på den afrikanska landsbygden. Trots att 80 procent av Afrika saknar kommunikationslänkar och elektricitet.

 

    Antagligen bör vi läsa IT-gurun Bill Joys varningstext Why the Future Doesn't Need Us (publicerad i Wired april 2000) en gång till. Joy är numera livrädd för vad forskningen i artificiellt medvetande kan medföra när vi förlorat kontrollen över programrobotar. Nu vill han begränsa utvecklingen av tekniker som är för farliga, genom att begränsa visst slags kunskapssökande. Exemplet påminner om Einsteins varning för atombomben.

Har konstgjort liv skyldigheter och rättigheter? Kan en robot fylla år? Räcker det att reagera, "som om" man är mänsklig? Under tiden ger lille David biopubliken skuldkänslor - genom att inte fylla år.

Mikael Strömberg
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet