Aftonbladet
Dagens namn: Maurits, Moritz
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Det här är ju riktigt spännande

    Upptakten till holländaren Harry Mulischs roman Siegfried är riktigt spännande.

En internationellt känd författare, Rudolf Herter, en soffprogrammens gunstling, kläcker under en intervju ur sig att han skulle vilja skriva om Adolf Hitler i ett försök att förstå honom som människa.

Kort därpå kontaktas han av ett äldre enkelt och försynt par som efter avkrävd tystnadsplikt avslöjar att de ingått i Hitlers huspersonal och stått som officiella föräldrar till Hitlers och Eva Brauns hemlige son Siegfried.

Samtalet med det äldre paret förs på ett sjabbigt och nergånget pensionärshem utanför Wien. Mulisch är mycket god miljöskildrare. Man känner lukterna från den unkna, smutsiga lilla lägenheten, det lankiga kaffet och det alltför söta billiga vinet som paret bjuder på.

Samtidigt förs ett samtal om nazismens ställning i det austrofascistiska Österrike i tidigt trettiotal, om mordet på Dollfuss, om Anschluss.

Men sen går berättelsen

i stå. Det konkreta slår över

i det abstrakta. Herter återvänder till Hotell Sacher

i Wien för att där pladdra oavbrutet i diktafon om den filosofiska förståelsen av Hitler.

Han åberopar eller namedroppar Schopenhauer, Wagner, Nietzsche, Heidegger, Carnap med flera.

Hitler betecknas omväxlande som ett vakuum, ett svart hål, en vandrande avgrund, obegripligheten i egen hög person eller operson, ett metanaturfenomen. Allt rundas av med att Hitler "redan som foster var en mördare".

Och det blir man ju inte klokare av. Det blir man aldrig av kvasifilosofi.

 

    Kommen så långt uppstår en fråga: Handlar inte romanen om Herters tillkortakommanden? Det kanske är den naturliga läsarten: ett angrepp på författaren som uppblåst kändis och linslus. Celebriteten Herters idéproduktion är av det industriella slaget och han distribuerar tankarna med hänsyn tagen till medias spridningsområden så att läsarna och tittarna aldrig ska störas av upprepningar, vilket kan inverka menligt på karriären.

Hans unga sekreterare och älskarinna Maria observerar hans likgiltighet inför människor, hans dryghet och självförälskelse. Det kloka som sägs i romanen sägs av henne.

Huruvida den läsarten är den av författaren avsedda är jag dock osäker på.

Nils Granberg
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet