Aftonbladet
Dagens namn: Antonia, Toini
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Välberättat krigsraffel, men vad mer?

roman

Jerker Virdborg

SVART KRABBA

Norstedts

    Jerker Virdborg debuterade förra våren med en novellsamling, Landhöjning två centimeter per natt och man fäste sig där särskilt vid hans säkra berättarteknik, hans förmåga att hålla fast fokus i en historia och tvinga med sig läsaren.

Nu kommer Virdborg med sin första roman, Svart krabba, och han visar sig inte oväntat kunna demonstrera samma kvaliteter även i en 300-sidig historia.

Fast kanske inte riktigt. Svart krabba är en spänningsroman som utspelar sig vid västkusten under ett framtida krig som egendomligt nog ändå mest liknar ett nytt andra världskrig. I varje fall påminner historien om otaliga likartade böcker och filmer som vällde fram decennierna efter kriget, en Kanonerna på Navarone-historia om en grupp självuppoffrande män, som under vedermödor, manspillan och eventuellt förräderi genomför något heroiskt. Här gäller det för menige Edh och hans tre soldatkolleger att på osäkra isar genom fiendeland föra viktiga kapslar till en utsatt bas.

 

    Alla som uppskattar välberättat krigsraffel av det slaget kommer att gilla Svart krabba. Virdborg slarvar inte med orden, de dramatiska momenten kommer exakt när de ska, och dialogen är knapp och trovärdig. Men vad mer, frågar sig den ambitiöse läsaren som inte nöjer sig med bara yttre spänning.

Jo det kommer, men lite för sent. Först på de allra sista sidorna vidgar sig romanen mot något mer, när menige Edh efter att ha genomfört uppdraget finner sig ställd inför frågan om meningen med allt, med sin egen roll, med hela det diffusa och obegripliga kriget, och hur han manipuleras in i roller, vars innebörder han inte kan genomskåda. Men den fördjupningen kommer alltför mycket som en svans och hinner aldrig genomsyra och ge relief åt romantexten.

 

Lennart Bromander
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet