Aftonbladet
Dagens namn: Ursula, Yrsa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Med blicken ständigt fästad vid det oändliga

Lyrik

Carl-Erik af Geijerstam

UPPFLOG OCH FÄSTEN Albert

Bonniers Förlag

Carl-Erik af Geijerstam.   Carl-Erik af Geijerstam. Foto: ULLA MONTAN

    "Så bortvänd denna snäcka / med sitt hårda skal / så inåtvänd och lyssnande / i alla vindlingar / till ouppnått och ohört" skriver Carl-Erik af Geijerstam i sin diktsamling Uppflog och fästen.

Han är en litteraturens grand old man som elegant förenar iakttagelsen av det vardagliga och till synes lilla med en blick ständigt fästad vid det oändliga.

 

    Han debuterade redan 1936 med diktsamlingen Väktare vid spannet och har sedan dess givit ut ett tjugotal diktsamlingar och essäböcker. Han har även verkat som viktig introduktör och presentatör i Sverige av den nordiska modernismens diktare. Genom att ständigt föra samman mikrokosmos och makrokosmos skapar han en rörelse i dikten, tanken och känslan som är oerhörd och för tankarna till gamla zenmästares förmågor med orden.

Uppflog och fästen - titeln i sig rymmer ett motsatspar. Den handlar om den snabba, närmast instinktiva rörelsen hos djur och människor och om den trygghet och tröst det kan finnas i att ha ett fäste i tillvaron.

Samtidigt finns också ett samband mellan de två, flykten och det som är kvar: de förutsätter varandra, bägge är delar av livsloppet. Dikterna berättar om ungdomen och åldrandet, om rörelser i själen som inte har med ålder att göra, om händelser och föremål i det nuvarande vilka öppnar schakt i minnet och tanken.

I underbara prosadikter som Antecknat eller I rörelse eller Strumptvätt hamnar läsaren i en svindlande och rörande tankebana som kan leda från något så prosaiskt som att gnugga strumporna rena till en gripande zen-tanke om "det milda regnet och dess ljud mot fönsterrutorna att det är som ensamhetens väsen, dess förtrogna."

 

    Så, genom utsagor och gensagor, för Carl-Erik af Geijerstam läsaren varsamt genom landskap och bostäder, minnen och läsningar, fram till insikter, vackra, ibland trösterika uppenbarelser.

Arne Johnsson
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet