Aftonbladet
Dagens namn: Pontus, Marina
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

En glad pensionär klipper till

Bengt Göransson, nyss 70 år, får en vänbok i present. Håkan Jaensson har läst den.   Bengt Göransson, nyss 70 år, får en vänbok i present. Håkan Jaensson har läst den. Foto: LASSE ALLARD

    Jag blir alltid glad när jag stöter på Bengt Göransson, eller när han skickar oss en text:

Herregud, en sosse av den gamla stammen! (Fast roligare).

En folkbildare som tror på demokrati underifrån, som inte faller platt för marknaden, som älskar folkrörelser, som anser att barn ska lära sig något i skolan... och som kan ha roligt utan sprit.

En glad pensionär som jobbar hårt och som är förbannad på politikens alla jippon (om folk känner att det inte är allvar, varför ska de då rösta?).

En före detta rörelsepamp, utbildnings- och kulturminister, demokratiutredare med mera - och en fräck jävel som i all vänlighet klipper till vem som helst i föredrag och tidningsartiklar.

 

    Ja, man blir glad - det finns hopp om livet och politiken - och det är helt i sin ordning att den nyblivne 70-åringen Göransson firas i kväll på ABF Stockholm, som delvis tack vare honom blivit Stockholms intressantaste scen för debatt och kultur.

Då får han också en så kallad vänbok, Glad och förbannad, en bok om Bengt Göransson (Hjalmarson&Högberg), skriven av de före detta Skp:arna Lars Åke Augustsson och Stig Hansén som intervjuat Göransson i vardagsjobbet.

 

    Här finns inget av vänbokens vanliga jolmighet - mest för att den stillsamme helnykteristen själv, mannen med plastkassen, har ett bett i repliken som inte hörts sedan Olof Palmes dagar.

Göransson verkar för övrigt fascinerad av Palme, jämför honom med Lewi Pethrus: "Det riktigt stora ledarskapet visar sig i att ledaren tillför en andlig dimension". Det behövs inga auktoritära fasoner: "Fältherren ger inga order, det har man korpraler till".

Men mot slutet var Palme trött och sliten - och blev mer auktoritär:

"Han snedtände ibland våldsamt, för han orkade inte få mothugg. Jag kände igen det från min pappa", berättar Bengt Göransson.

 

    Mest förbannad blir Göransson när han talar om Kjell-Olof Feldt ("han misslyckades med allt han gjorde efter devalveringen 1982"), övertron på marknadsmekanismerna ("Man kan inte driva sjukhus med målet att alla ska bli sjuka") - och SKOLAN.

Arbetarklassens barn har fått för sig att "det är mindre värt att läsa och kämpa än att lära sig gå på champagnefrukostar".

Skolan har blivit butik, anser Göransson. Och eleven kund. Resultatet är, bland annat, så kallade profilerade gymnasier. Men vad ska Leksand med ett mountainbikegymnasium? Och varför vill Malung ha ett dansbandsgymnasium? "Tokerier", anser Göransson.

 

    Här handlar det inte om att tillfredsställa den egna befolkningens behov, utan om att kapa åt sig skolpengar från övriga delar av landet.

Jippofieringen av politiken, nya Stockholms-Tidningen, LO:s kultursyn, Pierre Schori, vänsterpartiet" det är andra före-teelser som gör Bengt Göransson förbannad - vilket han blir på gott humör av. Ilskan är produktiv.

En dag blir han, förhoppningsvis, så glatt förbannad att han berättar allt, i en egen bok.

Då jävlar.

 

Håkan Jaensson

Håkan Jaensson
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet