Aftonbladet
Dagens namn: Antonia, Toini
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Elis Ernst Eriksson, 96, jazzar loss igen

Elis Ernst Eriksson

TÅRAR

Ett krokodilt förlag/

Rönnells Antikvariat

Elis Ernst Eriksson har själv illustrerat   Elis Ernst Eriksson har själv illustrerat "Tårar".

    Ibland bromsar en lastbil in utanför Rönnells i Stockholm och då förstår dom som jobbar på antikvariatet att Elis Ernst Eriksson har skrivit en ny bok.

Långa, korta, höga, tjocka, tunna böcker i svart och vitt. Ingen den andra lik. Ja, en mardröm för en nissehylla.

Tårar heter den senaste som släpps lagom till författarens 96-årsdag. Tårarna kommer från en liten flicka som står och gråter utanför ett skyltfönster med fotoartiklar. Och det är om tårarna och gråtljuden och omgivningens reaktioner (eller brist på reaktioner) resten av texten berättar i en enda lång, typisk Eriksson-utandning. Som vanligt på ett slags dyslektisk prosa.

Människorna i Tårar, som samtidigt är en bilderbok, liknar tomma fågelholkar med frånvarande blick. Dom bara låtsas titta och undrar varifrån den mystiska gråten kommer.

Blommorna på Mariatorget sluter sina kronblad. Är det ljudet av sorg? Vad är det annars som vibrerar mellan Torkel Knutssonsgatan, Ringvägen och kröker rygg på Hornsgatspuckeln?

 

    Det är fanimej som ett jazzsolo med oväntade radbyten. Ibland påminner det om kompositören Erik Saties små sarkasmer förklädda till sjögurkor och skaldjur med ögonen på rörliga skaft. Men kanske främst en stillsam kritik av den stora samhällsförvirringen där "inget setts eller hörts av och ingen vet heller inte riktigt säkert alls nånting alls" .

Mikael Strömberg
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet