Aftonbladet
Dagens namn: Antonia, Toini
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Då finns plötsligt känslan där, klar och ren

Oscar Danielson

SILJANS KONDITORI

W&W

    Oscar Danielson har säkert en liten förväntansfull läsekrets till sin debutroman Siljans konditori. Han har tidigare skrivit musik för manusförfattaren och regissören Maria Bloms verk. De är präglade av banalitetens charm, folkhemskritik och ironi som kännetecknar även denna kärleksroman.

Siljans konditori är platsen där tioåriga Rikard möter sin stora kärlek Sofie. Sedan träffas de inte på tjugo år och när de ses igen är livet ganska tråkigt för dem båda två; Rikard löser korsord med sin mamma och mormor och Sofie lever i ett trött äktenskap.

Tyvärr är den berättelsen hoprörd med litterära referenser, historiska passager och onödiga skämt. Stålmannen, Proust och FNL har inget värde om de inte tillför något viktigt till just den historia jag vill förstå som läsare. De täta växlingarna i tid och tonläge gör mig bara förvirrad.

 

    Romanen är på sina ställen enkel och då är den som bäst. De fördjupade ögonblicken liknar magisk realism i förhållande till övriga delar. Här lämnas jag inte i sticket i en ironisk tystnad utan får följa minsta tanke och sinnesförnimmelse på kärlekens och depressionens irrfärder.

Då finns plötsligt känslan där, klar och ren. Det är synd att de stunderna är så korta.

Annika Björk
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet