ÅSIKT

Fotografins seger

ANDERS PAULRUD om LENNART NILSSON, hans livs bilder

Foto: LENNART NILSSON
Interiör från Stockholms slott: Lillprinsen tänder morsans cigarett.
KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: MATS STRAND
Lennart Nilsson.

När blev det hälsovådligt att röka? 1953 rökte alla, på film och i annonskampanjerna var rökning nästan synonymt med hälsa och friluftsliv. 1953 var det uppenbarligen helt okej att ta ett bloss i barnens närvaro.

På den här bilden av Lennart Nilsson tänder lillprinsen en cigg åt mamma Sibylla och den framtida prinsessan Christina tittar på.

Tänk vad avstånd betyder. I litteraturen brukar man tala om realismens seger, och det här ovanstående fotografiet får väl illustrera något man i brist på bättre kunde kalla ”fotografins seger”.

I torsdags presenterades den stora, ja magnifikt stora, boken Lennart Nilsson, hans livs bilder. Bokens redaktör Jacob Forsell har just talat om arbetet att lokalisera alla tusentals bilder och negativ. Man måste ha i minnet att Lennart Nilsson har gjort minst 868 större reportage. Större! Under en epok var han Sveriges mest kände fotograf och medverkade också i flera internationella tidningar.

Jag har mycket på gång, säger Nilsson där framme på podiet. Det här är ingen kille som tänker trappa ner för att påta i trädgårn, nej, det är nya projekt, nya tekniska möjligheter. En ny version av hans världsberömda Ett barn blir till är planerad till nästa år.

Och så avbryts alltihop. Kulturminister Ulvskog kommer in med blombukett. Nilsson tystnar. Ulvskog har just kommit från regeringssammanträdet för att tilldela Nilsson medaljen Illis quorum i guld av tolfte storleken, och det blir rungande applåder och en viss uppståndelse. Detta är nu ingenting som stör mannen där framme, han som har mycket på gång.

Boken koncentrerar sig på Lennart Nilssons verksamhet som reportage- och kändisfotograf. Det är bra att det nu finns en sådan bok. För många tänker nog på hans medicinska fotografier, de som gjort honom världsberömd, de bilder som gjort det osedda synligt.

Mycket på gång, säger han.

Jo. I dag

fyller han åttio. Bara en sån sak. Och till senhösten blir det en stor utställning på Kulturhuset i Stockholm.

fotografi

Anders Paulrud