ÅSIKT

Återställ respekten för svensk rättvisa!

Lukas Moodysson och Stefan Jarl skriver om Göteborgsdomarna

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

■ ■ För drygt ett år sedan reste politiskt engagerade ungdomar i alla åldrar till Göteborg för att demonstrera mot globalisering, EU, nyliberalism, Världsbanken och president Bush.

Det var ont om hotellrum i Göteborg. Men kommunen ställde upp med tillfälliga lokaler och erbjöd bland annat Hvitfeldtska gymnasiet för övernattning. Huset fylldes av folk.

På morgonen väcktes samtliga av ett förfärligt oväsen. När de tittade ut genom fönstren såg de att polisen spärrat in dem i huset med containrar, ridande polis och hundar. De var inlåsta. Ingen förstod varför. Några greps av panik, andra av ångest och ringde hem till sina föräldrar.

Först framåt kvällen släpptes de kränkta ungdomarna ut. De hade då blivit av med sina banderoller och standar, som beslagtagits. Alla seminarier, workshops och matserveringen fick ställas in. Alla blev husvilla och hänvisades till gatan.

■ ■ Denna polisprovokation, detta missgrepp från polisledningens sida, uppfattas i dag av de flesta kommentatorer och till och med av Högsta domstolen (dom B 4580-0l), som orsak till att delar av den fredliga demonstrationen spårade ur i kravaller.

Flera av dessa ungdomar har i ett 50-tal domar dömts till osedvanligt hårda straff. Liknande aktioner har ägt rum på andra platser, till exempel Prag, Seattle och Nice. Men bara i Sverige har domstolarna dömt ut så extremt hårda straff. En av dessa ungdomar, en 21-åring som uppträtt omaskerad, dömdes nyligen till fem års fängelse.

Tidigare praxis har varit att ungdomar behandlas milt för att inte ödelägga deras liv med ett hårt straff. Vem begick inte dumheter i 20-årsåldern? Men denne ynglings liv är saboterat, hans ungdomstid krossad, tiden för hans utbildning förstörd och han är stämplad för livet: vem vill anställa en 27-åring som inte kan redogöra för vad han gjort de senaste fem åren, en kriminell som dömts till ett av de hårdare straffen som över huvud taget utdelats detta år?

Göran Persson krävde efter demonstrationerna i Dagens Nyheter "hårdare tag" mot demonstranterna. Och han blev snabbt bönhörd, straffen för liknande händelser har mer än tiodubblats mot tidigare praxis, vilket visar domarnas politiska karaktär.

■ ■ Vi manar samhället att ta sitt förnuft till fånga samtidigt som vi protesterar mot detta befängda handhavande av rättvisan. Parallellt med dessa domar har de inblandade i den gigantiska Trustorhärvan, med ekonomiska bedrägerier i halvmiljardklassen, erhållit ytterst milda domar. Ett rattfyllo utan körkort, som kör ihjäl två tonårsflickor, döms till två veckors samhällstjänst.

Högsta domstolen måste återställa respekten för de demokratiska rutinerna och återge straffen i Göteborgsdomarna sina normala proportioner, innan förtroendet för våra rättsvårdande myndigheter ytterligare urholkas och förringas.

Lukas Moodysson ([email protected]), Stefan Jarl ([email protected])