Aftonbladet
Dagens namn: Severin, Sören
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Lika ofarligt som kalaspuffar

Henrik Kullander

ELFENBENSSVART

W&W

Henrik Kullander.   Henrik Kullander. Foto: CATO LEIN

    Ljungbyholm är en liten ort i Småland. Bensinmack, Ica-butik, post och pizzeria. "Du har aldrig varit här förut. Ändå har du varit här hundratals gånger", som Henrik Kullander formulerar det i sin debutroman Elfenbenssvart.

Jaget i berättelsen, en ung man som återvänt från filosofistudierna i Lund till pappas Ica-affär ägnar dagarna åt köttfärsmalning och paketering av revbensspjäll. De sömniga kvällarna låter han passera på pizzerian, framför nån VM-match eller bara stirrande i taket. Om nätterna sover han inte särskilt bra, vad det nu kan bero på.

Alla idyller har ett negativ. Det mörka hotet i Ljungbyholm manifesterar sig på tapeterna hemma i folks sovrum, i tysta gillestugor och blekblommiga vardagsrum; handavtryck, rinnande "elfenbenssvarta" obegripligheter på latin: Non haberi sed esse, Eludere Hostem, Dolor, Timor, tremor ...

Den nattlige vandalen som lika ljudlöst brukar tillgripa en portion kalaspuffar med mjölk i husens kök, gäckar polisen hela sommaren.

 

    Henrik Kullander har en behagligt avmätt balans i stilen, han aktar sig för det litterärt sökta eller pretentiöst djupsinniga, men får det triviala att stelna till, så att det blir synligt. Elfenbenssvart är en hybrid mellan nostalgisk generationsroman (Solstollarna, Scooby Doo) och något otäckare, eller bara sorgsnare. Är det melankoli jaget lider av eller är det något värre? Är det lycka han ser omkring sig, och inte står ut med, eller är det bara rädd, tom normalitet?

Om man skulle önska något vore det djärvare pretentioner, risktagning. En alltför "cool" roman är ju lika ofarlig som kalaspuffar, eller klotter på latin. Men det kanske kommer. Henrik Kullander har definitivt talang.

Pia Bergström-Edwards
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet