Aftonbladet
Dagens namn: Katarina, Katja
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Ett rasistiskt förflutet

    Längst ner i källaren på Uppsala universitetsbibliotek, Carolina rediviva, finns en samling skallar från samer. Anders Retzius (1796–1860), anatom och antropolog, lade grunden till den klassiska rasindelningen i kortskallar och långskallar. Han hade en omfattande kraniesamling och drog sig inte för att plundra gravar och dekapitera lik på Lapplands kyrkogårdar.

I Dokument inifrån: De icke önskvärda (SVT i kväll kl 22.10) berättar Agneta Bernárdzon och Gardar Sjödin historien om de svenska rasbiologiska idéer som ledde fram till instiftandet av Statens rasbiologiska institut 1921 och till det svens-ka rashygieniska steriliseringsprogrammet (1935–1975) – det mest omfattande och skoningslösa i världen. Några av de tiotusentals svenskar, här främst samer, som tvingades klä av sig, mätas, fotograferas och registreras kommer till tals i filmen.

 

    Anmärkningsvärt är att kulturpersonligheter som Anders Zorn, Ellen Key och Selma Lagerlöf stödde den rasbiologiska forskningen. Den ”Nordiska typ” som de ville bevara var naturligtvis inte same!

 

Fotnot: Programmet sänds i repris på söndag kl 14.00.

Pia Bergström-Edwards
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet