Aftonbladet
Dagens namn: Klemens
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Pappas flicka lämnas i sticket

Lennart Bromander om en lyckad romandebut

roman

Pauline Wolff

BILDER AV MALIN

Albert Bonniers Förlag

    Pappa är bäst, tycker den lilla flickan Malin på Gotland. Och det verkar som hon i stort sett har rätt. Mamma Konsum-kassörskan är inte värst intresserad av sin dotter, mer av andra karlar, medan pappa veterinären verkligen bryr sig.

Kanske bryr han sig till och med för mycket och binder dottern alltför starkt till sig. När Malin som grön tonåring hamnar i Stockholm och extraknäcker på ett turistbåtvarv, går det därför litet snett med tonårsupproret. Malin attraheras ohjälpligt av ett faderssubstitut, den mycket äldre skepparen, som använder henne som sexleksak, utan att hon förstår hur utnyttjad hon blir.

 

    Pauline Wolff

Det är riktigt bra, men som så många andra yngre författare, som målar upp en problematisk, i längden ohållbar situation för sin huvudperson, lämnar hon henne i sticket och låter slutet bli helt öppet. Man måste inte alltid få veta ”hur det går” i en roman, men litet fegt är det av författaren att inte löpa linan ut och konfrontera Malin själv med den svåra livskris som läsaren så tydligt ser torna upp sig för henne.

 

Lennart Bromander
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet