Aftonbladet
Dagens namn: Cecilia, Sissela
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Nykter realism

Frida Röhl i   Frida Röhl i "Refuge". Foto: DAN FORSBERG

    Efter ett tag får jag känslan av att den ensemble som spelar de fyra vinddrivna existenserna i Jessica Goldbergs Refuge, borde uppvisa en höggradig berusning. De tre syskonen som nästan kan leka en familj när storasyster Amy släpar hem Sam från krogen har faktiskt inte en chans. Lillebror Nat är handikappad för livet, lillasyster Bec går på ecstasy och varken Amys styrka eller Sams goda vilja lär knappast rädda någon från sin favoritdrog.

 

    Goldbergs pjäs skriver in sig i en tradition av amerikansk underklassdramatik och blandar likt sina föregångare samhällskritik med sentimentalitet, låt vara att Goldberg inte låter det senare överskugga det förra. På Ung Scen Öst i Linköping följer man också det amerikanska spelidealet, även om realismen kryddas med enstaka dröminslag. Det är inte alla repliker som bär och emellanåt undergrävs de dramatiska möjligheterna. Här hjälper varken Frida Röhls sammanbitna Amy eller den välspelande Maria Sundboms spotska Bec.

 

    Men tänk om alla framlevde sin trista vardag mer eller mindre påtända (Nat dricker inte, men är nyfrälst, vilket ju också är ett slags berusning), då skulle kring Goldbergs text uppstå en rent av drabbande dramatik. Senare i höst tas pjäsen upp i Stockholm, måhända spottar man då inte i glaset.

Claes Wahlin
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet