Aftonbladet
Dagens namn: Severin, Sören
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Lugn i Stormen

Lars-Gunnar Aronsson, Bodil Widlund, Lars-Gunnar Holmström och Jan-Erik Hagström i   Lars-Gunnar Aronsson, Bodil Widlund, Lars-Gunnar Holmström och Jan-Erik Hagström i "Stormen". Foto: PAUL BJÖRKMAN

    Thomas Tjernelds iscensättning av Shakespeares Stormen på Teater Västmanland i Västerås håller sig nära den klassiska traditionen och låter Stormen bli ett sagospel. En vacker scenbild med fin, ljus sand och några stenbumlingar och plankor räcker för Prosperos övningar. Stilla och utan åthävor berättas historien med vederbörliga inslag av komik, vilket lämnar gott om utrymme hos åskådaren att föreställa sig andra sceniska möjligheter. Detta säger förvisso en del om spelet, egentligen är det bara när Jan-Erik Hagströms Caliban spottandes beklagar sin lott eller när Cicilia Sedvalls fräsiga Miranda finns på scenen som orden blir kött.

 

    Jag saknar maktkonstellationerna, personernas bevekelsegrunder och historiernas betydelse för handlingen i stort. Med andra ord så finns här inte den värld som varje Shakespearedrama rymmer. Det dramatiska undergrävs och av de stormar som pjäsen bjuder återstår ett alltför stort lugn, som vore Shakespeares drama i grund och botten fri från allvarliga konflikter.

 

    I Göteborg använde Jasenko Selimovic Stormen för att undersöka samtida teatertrender och om ett par veckor sätts en tredje Stormen upp, i Sundsvall. Det finns anledning att återkomma till svensk teaters syn på detta mångbottnade och suggestiva drama.

Claes Wahlin
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet