Aftonbladet
Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Erlander och eländet

Tage Erlander

DAGBÖCKER 1952

Red. Sven Erlander

Gidlunds

    Valrörelsen 1952 var elände och skit, klagar Tage Erlander i sina personliga anteckningar för det året, nu utgivna i boken Dagböcker 1952. (Tredje bandet, utgivet och redigerat av äldste sonen Sven Erlander.)

Det var inte bara det att han genomförkyld och hes och kraxig kuskade landet runt för att lägga fram partiets politik och näpsa folkpartiets Bertil Ohlin och högerns Jarl Hjalmarson. Bondeförbundets Gunnar Hedlund, koalitionsbroder och inrikesminister (och därmed högste chef för skattemyndigheten) i Erlanders regering åkte dit för grovt skattefiffel. Elände.

Eländigt var också att ryssarna sköt ner ett svenskt spaningsplan, den så kallade Catalinaaffären.

 

    Värst var dock rättsröteaffärerna som hamnade på Erlanders bord. Höga ämbetsmän och hovet hade smusslat och brutit mot lagen för att klämma åt den maniske småskurken Kurt Haijby som i årtionden tiggt eller pressat pengar av hovet för att hålla käft om sin sexuella förbindelse med Gustaf V. Erlander är välunderrättad om den gamle kungens eskapader.

Haijby hade genom ämbetsmäns försorg under andra världskriget skickats till Nazityskland och överlåtits till Gestapos ömma vård. Han hade senare tvångsomhändertagits och intagits på Beckomberga.

Erlander satte genast fingret på den ömma punkten: "JK hade några mycket egendomliga funderingar om att den omständigheten att det gällt att skydda kungen skulle ha varit tillräcklig anledning för Nothin [Överståthållare] att vidta åtgärder, som i andra fall kanhända bort åtalas, väckte mycken harm och förtrytelse."

I dagboken konstaterar han att han skräms av att JK vill förlåta olagligheter och rättskränkning mot tredje man om det sker i statsnyttans intresse.

 

    Det är mycket intressant att följa hur Erlander till sist landar i slutsatsen att utredningen om Haijby ska hemligstämplas - i statsnyttans intresse.

Tyvärr gjorde aldrig Erlander en kylig analys av denna affär i sina memoarer, utan smetade över den med trista lögner. Men det är en annan historia.

Nils Granberg
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet