Aftonbladet
Dagens namn: Evert, Eilert
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Kanske finns det hopp

Fotografi: Torbjörn Andersson – FEM DECENNIER

    Torbjörn Andersson har fotograferat allt. Överallt. Det hinner ju bli en del på fem decennier: flyktingar i Rwanda, jordbävning i Turkiet, Astrid Lindgren hemma i Vimmerby, en kvinna som adopterar barn i Vietnam, Himmelska fridens torg i Peking, krypskyttar i Sarajevo.

Per Svensson skriver i förordet om en dag i Sarajevo. De är där tillsammans på jobb. De ligger och trycker. En bit bort bland de nygrävda gravarna vid gamla OS-arenan går Torbjörn Andersson och letar efter Bilden.

”Ljuset är inte bra. Vi får åka tillbaka i eftermiddag.”

Så är det med fotografer ibland. De letar. De tjurar. De är lite ut och in. Men så plötsligt finns bilden där, och inom en tiondels sekund reagerar de och trycker av.

    Bilderna i Fem decennier är många, det är svårt att välja någon särskild därför att de är så bra. Jag stannar ändå vid det reportage Torbjörn Andersson gjorde tillsammans med Mats Larsson under kriget i Rwanda. De bilderna är näst intill bibliska i sin karaktär; någonting ont har inträffat, ett krig, hungersnöd. Tusentals människor är på flykt. Och så plötsligt kommer en bild som är svår att tolka, någonting i den tyder på att det finns hopp. Kanske framtid.

Om det nu inte är att sträcka ordens betydelser för långt.

Kanske är detta den ”hänsynslösa humanism” som Per Svensson skriver om i förordet. Anders Paulrud Fotnot: Torbjörn Andersson ställer ut på Malmö Museer t o m 12 januari.

Anders Paulrud
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet