Aftonbladet
Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Den gamle och pianot

Musik: Wolfgang Amadeus Mozart

    Den 75:e och 76:e skivan på independentbolaget dB Produktion i Malmö är en riktig klassiker. Hans Leygraf spelar Mozartsonater. Mozart är så central i Leygrafs liv. Som sexåring började han spela hans sonater och femtio år senare är han professor vid Mozarteum i Salzburg.

En sonat är som en instruktionsbok för musikens DNA. Närmare litteraturens självbiografi lär man inte komma trots att Mozart inte direkt utmärkte sig för att vara en dagbokskompositör. Här finns detaljerna, de pikanta associationerna, den ”pianistiska riktigheten” som inpräntas i stilen. Här finns också de små sonaterna med de väldiga innehållen och kontrapunktiska kvickheterna. Och de stora, svåra sonaterna med gymnastik för vänsterhanden, till exempel den i D-dur (K 311).

Leygraf avslutar volym 2 med ett 10 000-meterslopp, Mozarts Fantasi och Sonat i c-moll som innehåller infall och tankespån från kompositörens samtliga pianokonserter. Det här är improvisationskonstens högborg.

Sonat, vad vill du mig? Leygraf, vad vill du mig? Att människor är pianister brukar synas lång väg.

Pianopeople. Jag tittar på Leygrafs känsliga fingerkrokar och hör en fulländad analys och genomlyst pianoklang som bara tycks bli bättre med åren. Leygraf är ingen mystiker, han spelar distinkt, korrekt, blandat med en ödslig reinkarnationslängtan.

 

    Ibland vill man gärna tro att världen skapades efter pianoklaviaturens 88 vita och svarta tangenter som tecken för högt och lågt, mörkt och ljust, kosmiskt och djävulskt. Man kan faktiskt gå så långt

i sina överdrifter som att på-stå att uppfostrings- och bildningssystemet bygger på ett slags pianism. Pianots idé sätter ramarna för ett visst systematiskt tänkande. Med andra ord liknar det en freudiansk

felskrivning att det vanligaste tryckfelet i konsertprogrammen har blivit Pinoafton (i stället för Pianoafton).

Hos Leygraf är det både och. Både sedelärande och underhållande. Mikael Strömberg

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet