Aftonbladet
Dagens namn: Ursula, Yrsa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Han vet nog vad han talar om

Roman: Jonas Bonnier – Saffranshjärtan

    I Saffranshjärtan följer Jonas Bonnier två kvinnor under ett par decennier och 620 sidor. Den ena kvinnan är uppvuxen på Lidingö och den andra på en bensinmack i Nynäshamn. Aldrig möts de, men författaren låter dem båda förföras av samma obehagliga Don Juan-figur, och båda är väl tänkta att på skilda vis utgöra samtidsspeglingar.

Kelly Wiedmark snitslar sig fram förbi tusen och en familjekonflikter och arbetsplatsränker till direktörsposter inom näringslivet, medan Anki Götelin blir våldtagen av ett kommunalråd, hämnas raffinerat, hamnar i fängelse och slutar som konsumkassörska och genial keramiker på kollisionskurs med kommersialismen inom konstvärlden.

Här händer alltså saker och man har alls inte tråkigt. Problemet är att författaren just inte förmår teckna de här kvinnorna eller några andra gestalter i romanen inifrån, gestalta deras karaktärer och göra begripligt varför de tänker och handlar som de gör. Han fastslår faktum, och läsaren har bara att acceptera.

   Ur mer litterär synvinkel blir därför Saffranshjärtan ointressant, men det är god underhållning, och inte minst är det för en oinsatt läsare roande att följa det dolska maktspelet inom finansbransch och rika familjeföretag. Jag antar att författarens efternamn borgar för att han vet vad han talar om.

Lennart Bromander
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet