Aftonbladet
Dagens namn: Ursula, Yrsa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Inifrån burkhan

Journalistik

Åsne Seierstad

BOKHANDLAREN I KABUL

Norstedts

Åsne Seierstad.   Åsne Seierstad. Foto: ULLA MONTAN

    Det som provocerade mig, skriver den norska journalisten och författaren Åsne Seierstad, var alltid ett och detsamma: männens sätt att behandla kvinnorna. Männens överlägsenhet, fortsätter hon, var så inpräglad i dem att den sällan ifrågasattes.

"I diskussionerna var det alldeles självklart för många att kvinnor är dummare än män, att de har mindre hjärna och inte kan tänka lika klart som män."

 

    Om tiden i Kabul har Åsne Seierstad skrivit en fascinerande bok; ett slags litterär journalistik föga besläktad med den normalslappa promenadimpressionistiska genre som vi är så innerligt trötta på. Här är det skrivet inifrån och med stor skärpa. Åsne Seierstad möter bokhandlaren Sultan Khan, en elegant gråhårig man. En kväll bjöd han hem henne på middag och det är efteråt som idén till detta "reportage" föds. Åsne Seierstad går tillbaka till mannens affär och presenterar sitt projekt:

"Tusen tack, sa han bara.

Men det innebär att jag måste bo tillsammans med er.

Välkommen.

Jag måste följa med er överallt, leva som ni lever. Med dig, dina fruar, systrarna, sönerna.

Välkommen, sa han återigen."

Härifrån kan hennes historia börja, hon följer familjens alla göromål under denna korta tid; instängd i burkhan ser hon ut genom gallret och rapporterar om det som tilldrar sig.

Anders Paulrud
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet