Aftonbladet
Dagens namn: Severin, Sören
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Horors deodoranter och klassiska ormar

    Denna och nästa vecka gästas Stockholms stads-teater av den skotska teatergruppen The Arches från Glasgow. Till och med lördag framför man Jim Cartwrights I Licked A Slag"s Deodorant, en pjäs som Galeasen framgångsrikt spelade förra säsongen. Den synnerligen socialt utslagne mannen möter den crackberoende prostituerade kvinnan och de båda finner, eller tror sig finna, ett slags lycka i det gemensamma eländet.

    Scenografin har det rätta eländet, smutsig så det nästan stinker från scenen, i vilken de båda marginalexistenserna övertygande stapplar kring. Nu tål Cartwrights text inte alltför mycket, emellanåt föredrar jag nästan Galeasens förhållandevis strama iscensättning. Men Tam Dean Burns man är övertygande i sin lealösa lekamen och på skotskt manér sker underhållningen aldrig på bekostnad av styckets svärta. När mannen och kvinnan ett kort ögonblick för en dialog, för att sedan återgå till sina respektive monologer, så uppstår onekligen en stark scenisk laddning. Julie Duncanson lyckas förmedla desperationen i sin längtan utan att rollfiguren en sekund är medveten om den, samtidigt som Tam Dean Burn lallar lyckligt som ett barn.

 

    Nästa vecka, från onsdag till och med lördag, begår The Arches världspremiär på Joy of the Worm på Backstage, också den en svart pjäs om sökandet efter lyckan. Titeln är ett citat från Shakespeares Anthony och Cleopatra och syftar på de ormar drottningen närde vid sitt bröst. Detta torde ge en antydan om hur det hela går.

Claes Wahlin
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet