Aftonbladet
Dagens namn: Ursula, Yrsa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Ingen plattform åt rasister!

    Magnus Utvik menar på Aftonbladets kultursida den 8 oktober att vänsterpartiet använt fel taktik mot sverigedemokraterna genom att vi "vägrat ta debatt". Det är en direkt missuppfattning av vår strategi. Vi har "tagit debatten" med sverigedemokraterna genom att vi tar debatten när den dyker upp i folks vardag och genom att vi genomför motaktioner vid deras möten och pratar med folk på plats när de delar flygblad.

Vänsterpartiet tar tydligt avstånd från våld och maskering vid dessa motaktioner eftersom vi är övertygade om att fler skulle våga visa sin avsky för rasismen om det sker under fredliga och öppna former. Vi har inget som helst kontinuerligt "samarbete" med AFA som Utvik påstår, och vi uppfattar de grupper som genom maskering, beväpning och provokativt agerande söker våldsam konfrontation med rasister som ett indirekt hot mot möjligheten att bygga en bred antirasistisk rörelse.

Det behövs ett hållbart vänsteralternativ som kan kanalisera människors känsla av maktlöshet till en konstruktiv kamp för förändring av samhällets strukturer och för konkreta förbättringar i människors livssituation. I flera länder i Europa har vänstern misslyckats med att göra just detta. Det är erfarenheter att dra lärdomar av.

Kampen mot rasismen förs inte bara mot uttalat rasistiska grupper utan också mot ökande klassklyftor och för en generell välfärdspolitik som omfattar alla invandrade och infödda kvinnor och män.

Vi kommer att fortsätta vägra att ge rasister tillträde till ytterligare mediaarenor genom att ta offentliga eller mediala debatter med deras partier.

Kalle Larsson , partistyrelse- och riksdagsledamot v , Ali Esbati , förbundsordförande i Ung vänster

Svar direkt från Utvik

Magnus Utvik
  
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet