Aftonbladet
Dagens namn: Elisabet, Lisbet
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Allt slutar inte lyckligt

Lars Lerin: Akvarell av Astrid.   Lars Lerin: Akvarell av Astrid.

    "Astrid Thomasson klev av eftermiddagsbussen en varm slåtterdag 1961. Vid Larshem, som uppgjort var. Hon hade svarat på en annons om hushjälp och nu var hon framme. Ända från Kristinefors hade hon rest, med byte i Torsby och Hagfors. En stund blev hon stående intill sin koffert, översiggiven i landsvägskanten."

Så börjar konstnären och författaren Lars Lerin sin berättelse om Astrid och Arvid. Det tysta köket (Heidrun) heter hans bok, och är som alla Lerins verk ett under av ljus och närhet. Hans uppsåt är gott.

Lerin skriver om den snart glömda epok då lantbruket tog klivet in i modern tid. Men det är ingen nostalgibok, det är en smärtsam berättelse om hur villkoren förändrar både människor och landskap.

Allt slutar. Men allt slutar inte lyckligt.

 

    Med sorg skriver Lerin om eftermälet. När Arvid dog i hjärnblödning hamnade Astrid på bar backe. Katterna avlivades. Astrid kom på hem, vantrivdes. Sedan träffade hon en yngre man, och för sina sparpengar köpte hon en Volvo. Men Abel, som mannen hette, tröttnade snart och körde iväg med bilen.

Sedan slocknade allt hos henne.

Lars Lerin skriver om sitt sista besök hos henne, på långvården i Hagfors: "Jag satt en stund. Sedan gick jag. Någon vecka senare läste jag dödsannonsen. Hon blev bara 60 år, Astrid Thomasson, min stolliga, goda vän."

Anders Paulrud
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet