Aftonbladet
Dagens namn: Ursula, Yrsa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

SOM OM HAN HADE BRÅTTOM MED ALLT

ANDERS PAULRUD om RESURRECTION av Kalervo Palsa

Kalervo Palsa:   Kalervo Palsa: "Kullervo" från 1983.

    Kalervo Palsa. Kort biografi. Född den 12 mars 1947 i Kittilä, Lappland. För att klara sig tog Palsas föräldrar emot kringströvande människor, något som starkt påverkade honom. När han var femton började han skriva dagbok. En liten, mörk och kall lada blev hans arbetsrum. 1971 åkte han till Helsingfors för att påbörja sin konstnärliga utbildning, men han trivdes inte och återvände till hemtrakten. En period vistades Palsa i Sverige, och mot slutet av åttiotalet gjorde han flera resor till New York, Amsterdam och Köpenhamn. Därefter tog han till flaskan. I oktober 1987 insjuknade han i lunginflammation och hittades död i sin ateljé.

Jamen, Herre Gud.

Ännu en av dessa eländeshistorier från broderlandet österut. Ändå inte riktigt.

 

    När det stora, vackert frikostiga Kiasma i Helsingfors öppnar utställningen med Palsa är det en stor satsning. Här finns två våningar med det mesta Palsa gjorde: oljemålningar, akvareller och seriealbum.

Fram träder en kaotisk värld, målad och gestaltad i, som det verkar, all hast. Som hade han bråttom att hinna färdigt med allt.

Han är svår att ringa in, Kalervo Palsa. Lättast är nog att se honom i den gamla romantiska konstnärsrollen, självförbrännande och oredig, men med en sjusatans glöd i penseln. I Finland försöker man ge honom tyngd och ära på det gamla vanliga sättet; konstkritiker och kuratorer och kompisar kopplar samman Palsa med ett brett sällskap bestående av Strindberg, Foucault, Bataille, Jean Genet, Sandemose, Otto Dix och Hieronymus Bosch.

Det är väl bra. Men kvar är kölden, fattigdomen och isoleringen hos den konstnär som, enligt honom själv, målade "de blekaste självporträtten i Europa".

Anders Paulrud
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet