Aftonbladet
Dagens namn: Klemens
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Underbart sorgligt - och hjärtskärande roligt

Ur Teater Ledermans   Ur Teater Ledermans "Rocken".

    En tjänsteman i Tsarryssland satsar sina sparpengar i en sjangdobel ytterrock med skinn på kragen (visserligen katt men ändå). Och blir så bestulen på hela härligheten.

Det är till det yttre allt som händer i Gogols novell. Till det inre är det (som i all stor litteratur) en annan sak. Där kastas mellan glädje och förtvivlan. Allt i roligt överdrivna former. Nästan som hos Chaplin.

Så har Lederman också satt upp sin nyinstudering av Rocken (eller Kappan som den mer feministiskt hette en gång). Här är mycket med stumfilmsgester och svartvit humor. Mycket med mim och pantomim.

Extra dramatik ger den beledsagande musiken med sitt färgstarka slaviska tonspråk.

Bland dessa olyckor i rosenrött märks tjänsteman Akakij Akakijevitj ( Kirsch). Ett tunt rö för ödets vindar. Ett ansikte i uttrycksfull obalans mellan det absurt komiska och det nattsvart vemodiga.

Runt honom cirklar lika överdådigt en väldig byrådirektör ( Appelgren) och en melodramatisk berättare ( Lederman) behjälpta av två damer ( Böhm och Irkha) vars ödesdigra musicerande skänker föreställningen den rätta touchen av skönhet och galenskap.

    Det är med andra ord en bisarrt uppskruvad Gogol som bjuds. En där humorn finns inte i språk och ironier (som i novellen) utan i gest och rörelse. Som för övrigt nån gång kan sacka i tempo. Liksom det teatraliska blir väl

teatralt.

Men nåt fel på de storryska känslorna är det inte. Och inte det chaplinska heller.

På Ledermans grällt strålkastarbelysta kabaretscen är allt underbart sorgligt. Och hjärtskärande roligt. Kort sagt sammansatt nog att kunna kallas härligt mänsklig teater.

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet