Aftonbladet
Dagens namn: Ursula, Yrsa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Fredriksson dekonstruerad

    Marianne Fredriksson tillhör de verkligt populära författarna. Hon berättar om den lilla människans sorg och kärlek och kopplar hennes enskilda strävan till de stora berättelserna, till historien och myten. Vår tids splittring viker hos Fredriksson undan för de traditionella livsvärdenas enhet. Man kan känna sig hemma och säker hos Fredriksson, både på vad som är mänskligt och betydelsefullt i livet.

Nu har det konstiga hänt på Folkteatern i Göteborg att det inte alls fungerar så. Simon och ekarna blir i Niklas Hjulströms regi i stället till en regelrätt dekonstruktion av Fredrikssons bygge. Rik/fattig, judisk/göteborgsk, neurotisk/tryggt moderlig, manligt intellektuell/ fysiskt arbetande, det schematiska i de två 30-talsfamiljerna lyser obarmhärtigt igenom då skådespelarna på Folkteatern försöker göra karaktärer av de förutsägbara och smått otympliga replikerna. Det hastas verkligen på - allt ska med, ingen som läst succéromanen ska sakna något från boken.

Ämnet är det heller inget fel på. Berättelsen om mötet mellan det rekorderliga folkhemmet och judar som flytt från Nazityskland borde engagera - men Kjell Sundstedts dramatisering har ett överslätande drag som motar intresset i grinden. Konflikter tonas ner och stämningar tas i stället ut av musikerna på scenen. Lägg till detta berättarteaterns grepp från 70-talet, ja de förmår faktiskt inte ens väcka en pensionärs-

publik längre kan jag rapportera. Nej, gullegull kring första kyssen, rutiga bullmamman och lekande gossen. Och usch för antisemitiske svenska befälet och fördömda unga judinnan. Scenerna är många gånger så urvattnat stereotypa att man undrar.

    Unge Simon ( Kristian Lima de Faria) vill förstå ondskan, säger han, är klassmedveten och gör slut med flickvännen ( Ellen Bredefelt) för att hon är en "jävla fascistjävel". Men ondskan förefaller bara vara så oändligt långt borta från denna folklustspelande och smått melankoliska svenska teaterkväll.

Barbro Westling
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet